Anbefalinger vedrørende amning i relation til covid-19

Medela har samlet de seneste anbefalinger, der kan hjælpe med at give svar på ét sted i forbindelse med de oftest stillede spørgsmål om amning og covid-19.

baby breastfeeding with hand touching mother's breast

1: Kan en mor, der er testet positiv for covid-19, amme sit barn? 

Det anbefales, at mødre, der har bekræftet eller formodet covid-19, fortsætter med at amme eller give deres barn brystmælk.  Ny forskning har vist, at mødre, der har haft covid-19, videregiver antistoffer til deres spædbarn via brystmælken.

Foranstaltninger for at undgå at sprede virusset til barnet omfatter at vaske hænder, før barnet holdes, og at bære ansigtsmaske, når det ammes.

2: Kan en mor, der er testet positiv for covid-19, blive sammen med sit barn i samme rum? 

Det anbefales, at selv hvis en mor har formodet eller bekræftet covid-19, skal hendes barn blive sammen med hende i samme rum på barselsafdelingen. Der opfordres også til hud mod hud-kontakt, da det er godt for amningen og produktionen af brystmælk.

American Academy of Pediatrics (AAP) har den 22. juli 2020 udsendt en vejledning om adskillelse af mødre og spædbørn baseret på den nyeste evidens.

Moderen bør undervises i foranstaltninger, hun kan træffe for at undgå spredning af virus, så hun undgår at overføre eventuelle luftvejsdråber, som kan forårsage infektion.

Som angivet af UNICEF, Academy of Breastfeeding Medicine, WHO og CDC opfordres der til amning, hvis der er mulighed for, at mor og barn kan blive sammen. I øjeblikket går den primære bekymring ikke på, om virusset kan overføres via brystmælken, men snarere om en inficeret mor kan overføre virusset via luftvejsdråber. CDC anbefaler derfor, at moderen bærer maske og udøver en god håndhygiejne før og efter amning.

3: Kan spædbørn på neonatalafdelingen få donormælk? Er dette sikkert i relation til covid-19? 

Hvis en mor ikke kan amme eller give sit eget spædbarn tilstrækkeligt med mælk, anbefales det, at det første alternativ er pasteuriseret donorbrystmælk (PDHM). Mælkebanker med donormælk screener og tester alle mødre, der donerer mælk. Brystmælken pasteuriseres derefter for yderligere at fjerne bakterier og vira. Det har vist sig, at covid-19-virus ødelægges, når det udsættes for standard pasteuriseringsteknikker.  PDHM anses altid for at være et bedre valg end modermælkserstatning til spædbørn.

4: Kan spædbørn på neonatalafdelingen få deres mors udpumpede mælk, hvis hun har covid-19? 

Mødre kan levere udpumpet mælk til deres barn, som er på neonatalafdelingen. Der gælder de samme retningslinjer for sikkerhedsforebyggelse som, når moderen ammer. Moderen skal rådes til at bære maske, have god håndhygiejne og undgå at hoste nedad mod brystet. Mødre og andre, der hjælper, bør også instrueres grundigt i pumpehygiejne og opsamling af mælk.

5: Sådan beskyttes barnet mod covid-19 

Det anbefales, at selv hvis en mor har covid-19, så skal hun blive sammen med sit barn i samme rum på barselsafdelingen. Der opfordres til amning, da forskningen har vist, at mødre, der har fået covid-19, videregiver antistoffer til deres barn via deres brystmælk. Hud mod hud-kontakt anbefales også på det kraftigste, når det er muligt, da det understøtter effektiv etablering af amning og tilstrækkelig produktion af brystmælk. 


Moderen vil blive undervist i de foranstaltninger, hun kan træffe for at forhindre eventuelle luftvejsdråber i at blive overført, hvilket kan forårsage infektion. Disse foranstaltninger omfatter håndvask, før barnet holdes, og brug af ansigtsmaske, når barnet ammes.

6: Bør en mor med covid-19 skifte til madning med modermælkserstatning? 

UNICEF og WHO angiver, at amning er den sikreste og mest pålidelige måde at made spædbørn på i en nødsituation, og derfor frarådes det at skifte til madning med modermælkserstatning, fordi en mor testes positiv for covid-19.

7: Hvis en mor var nødt til at stoppe amningen på grund af sygdom med covid-19, kan hun så genoptage amningen? 

Hvis en mor har været adskilt fra sit spædbarn i en periode, og amningen blev afbrudt, er det generelt muligt at genetablere mælkeproduktionen, når hun er sammen med sit barn igen, og det er værd at forsøge, selvom det ikke altid er muligt at vende tilbage til fuld amning. UNICEF's retningslinjer for Storbritannien kan hjælpe mødre med at genetablere deres mælkeproduktion og fortsætte amningen.

UNICEF i Storbritannien anbefaler, at følgende metoder anvendes for at genetablere amningen:

  • Begynd med at gøre noget for at øge hormonresponsen, inklusive masser af hudkontakt, putning ved brystet og brystmassage.
  • Brystmassage og pumpning med hånd/pumpe (8-10 gange i døgnet) kan hjælpe, når du er adskilt fra barnet eller mellem amninger
  • Barnet bør sutte ofte fra begge bryster mindst 8-12 gange i løbet af 24 timer, mindst 15 minutter på hvert bryst. Overvej at amme om natten.
  • Prøv også at have barnet liggende ved brystet, mens du pumper ud.
  • Barnet skal have godt fat i brystet, så det kan suge effektivt, og du undgår skader på brystvorten.
  • Hold øje med barnets afføring og urinproduktion

En ammerådgiver bør give yderligere vejledning og støtte for at genetablere moderens mælkeproduktion og kontrollere spædbarnets vækst.

8: Påvirker covid-19 mælkeproduktionen? 

Det er usandsynligt, at covid-19 i sig selv reducerer eller standser en mors mælkeproduktion. Men en reduceret ammehyppighed, fordi en mor føler sig utilpas med covid-19, kan medføre, at mælkeproduktionen reduceres. Mælkeproduktionen fungerer på basis af "udbud og efterspørgsel". Brysterne skal have nok signaler (amning eller pumpeforløb) til at fortsætte med at producere mælk nok. Det anbefales at tale med en ammerådgiver, hvis der er problemer med moderens mælkeproduktion.

9: Ændrer covid-19 brystmælkens farve 

Der er ingen forskning, der viser, at covid-19 ændrer brystmælkens farve. Brystmælk kan af forskellige, helt normale årsager have forskellige farver hos forskellige mødre. Læs vores artikel om det her.

 

Ansvarsfraskrivelse

Oplysningerne og materialerne på dette websted udgør ikke og har ikke til hensigt at udgøre juridisk rådgivning; i stedet er alle tilgængelige oplysninger på dette websted kun til generelle oplysningsformål. Oplysningerne på dette websted er muligvis ikke de nyeste oplysninger. Medela forbeholder sig ret til at supplere dette websted til enhver tid eller til at ændre eller slette oplysninger eller materiale på dette websted.

Dette websted indeholder links til andre tredjepartswebsteder. Sådanne links er kun venligt stillet til rådighed for læseren, brugeren eller browseren; Medela anbefaler eller siger ikke god for indholdet på tredjepartswebstederne.

Oplysningerne og materialerne på dette websted stilles til rådighed "som de er og forefindes"; vi garanterer ikke for, at indholdet er fejlfrit. Selvom vi har forsøgt at sikre, at oplysningerne og materialerne på dette websted er nøjagtige og fyldestgørende, garanterer vi ikke, at de oplysninger og materialer, der er indeholdt i eller linket til fra dette websted, er nøjagtige, fuldstændige, tilstrækkelige eller aktuelle.

Vi fraskriver os udtrykkeligt ethvert ansvar i forbindelse med handlinger, der er foretaget eller ikke er foretaget på baggrund af indholdet på dette websted. Din brug af indhold, der er indeholdt i eller linket til fra dette websted, sker udelukkende på dit eget ansvar. Medela påtager sig intet ansvar for tab eller skader, der måtte opstå som følge af brugen af dette websted eller tillid til indholdet på dette websted.