Ofte stillede spørgsmål om COVID-19: Brystmælk, vacciner og antistoffer

Medela har samlet de seneste anbefalinger fra de førende globale sundhedsmyndigheder for at hjælpe sundhedspersonale og mødre gennem usikre tider. Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål om COVID-19, vacciner og antistoffer.

a midwife talking to a pregnant mother with masks on

Bliver COVID-19-antistoffer overført via brystmælk?

Forskning har vist, at der er fordele ved at give brystmælk under COVID-19-pandemien. Forskere har fundet ud af, at der er antistoffer mod COVID-19 i mælken hos mødre, der har haft COVID-19, eller som har fået en COVID-19-vaccine.

COVID-19-vacciner er vurderet til at være effektive til ammende mødre, og de afgiver antistoffer i brystmælken, som dermed bliver overført til barnet. WHO-gruppen SAGE (Strategic Advisory Group of Experts on Immunization) anbefaler derfor, at vaccinerede mødre fortsat ammer.

Skal en mor pumpe sin mælk ud og kassere den, efter hun har fået COVID-19-vaccinen?

Nej, amning kan fortsætte som normalt umiddelbart efter vaccination mod COVID-19 i henhold til WHO SAGE og CDC. Der er ingen grund til, at moderen pumper sin mælk ud og kasserer den efter vaccinationen.

Er vacciner sikre under amning?

I de foreløbige anbefalinger fra WHO SAGE står der, at en ammende mor kan tilbydes en vaccine, hvis hun tilhører en højrisikogruppe, f.eks. hvis hun er sundhedsmedarbejder eller tilhører en gruppe, der anbefales at blive vaccineret.

Selvom forskningen i COVID-19-vacciner ikke omfattede ammende kvinder, og der derfor ikke foreligger direkte data, betyder det ikke, at vaccinerne ikke er sikre.

Ifølge CDC udgør hverken inaktiverede vacciner eller vacciner med levende virus, såsom vacciner fra AztraZeneca og Janssen, nogen risiko for ammende mødre eller deres børn (med undtagelse af vacciner mod kopper og gul feber – disse gives ikke til ammende mødre).

Vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna indeholder ikke levende virus. Disse vacciners mRNA trænger ikke ind i kernen af cellen og nedbrydes hurtigt. Ifølge CDC vurderes COVID-19-vaccinerne ikke at udgøre nogen risiko for et barn, der bliver ammet eller får brystmælk.

Vaccinerne anses for at være effektive til ammende mødre, og de videregiver endda beskyttelsen til barnet via brystmælken.

Derfor anbefaler WHO SAGE i deres vejledning, at vaccinerede mødre fortsat ammer.

Hvor længe bliver antistofferne i brystmælken?

Det er endnu ikke blevet bekræftet i nogen studier, nøjagtigt hvor længe antistofbeskyttelsen holder hos et spædbarn, hvis mor fik COVID-19 og fortsatte med at amme. Det er påvist, at antistofferne hos mødre, der havde haft COVID-19, forblev i brystmælken i mindst ca. 10 måneder efter infektionen.

Et studie med ammende mødre, som havde fået vaccinen mod COVID-19, tyder på, at mødre kan overføre beskyttende antistoffer til deres børn gennem brystmælken i mindst 80 dage efter vaccinationen.

Se vores retningslinjer for sikker opbevaring af udpumpet brystmælk derhjemme.

Yderligere oplysninger

Webinarer:

Seneste:

The Antibody Response Against SARS-CoV-2 (COVID-19) in Human Milk (11.03.2021)

Desuden:

Breast Milk - a Source of SARS-CoV-2 Antibodies (08.10.2020)

Evidence of a strong and specific antibody response against SARS-CoV-2 in human milk (16.07.2021)

Nyheder:

Covid-19: Støtte til forskningsprojekter vedrørende brystmælk og antistoffer

Ny forskning viser, at brystmælk indeholder langtidsvirkende, potente antistoffer mod COVID-19

Ansvarsfraskrivelse:

Oplysningerne og materialerne på dette websted udgør ikke og har ikke til hensigt at udgøre juridisk rådgivning; i stedet er alle tilgængelige oplysninger på dette websted kun til generelle oplysningsformål. Oplysningerne på dette websted er muligvis ikke de nyeste oplysninger. Medela forbeholder sig ret til at supplere dette websted til enhver tid eller til at ændre eller slette oplysninger eller materiale på dette websted.

Dette websted indeholder links til andre tredjepartswebsteder. Sådanne links er kun til gavn for læseren, brugeren eller browseren. Medela anbefaler eller støtter ikke indholdet på tredjepartswebsteder.

Oplysningerne og materialerne på dette websted stilles til rådighed "som de er og forefindes". Vi garanterer ikke for, at indholdet er fejlfrit. Selvom vi har forsøgt at sikre, at oplysningerne og materialerne på dette websted er nøjagtige og fyldestgørende, garanterer vi ikke, at de oplysninger og materialer, der er indeholdt i eller linket til fra dette websted, er nøjagtige, fuldstændige, tilstrækkelige eller aktuelle.

Vi fraskriver os udtrykkeligt ethvert ansvar i forbindelse med handlinger, der er foretaget eller ikke er foretaget på baggrund af indholdet på dette websted. Din brug af indhold, der er indeholdt i eller linket til fra dette websted, sker udelukkende på dit eget ansvar. Medela påtager sig intet ansvar for tab eller skader, der måtte opstå som følge af brugen af dette websted eller tillid til indholdet på dette websted.