Igangsætning med fokus på mødre med risikofaktorer ift. mælkeproduktion

De første timer og dage efter fødslen er afgørende for, om mor og barn kan igangsætte og opbygge en effektiv mælkeproduktion. Det er vigtigt at give mødrene passende støtte og rådgivning i denne periode for at hjælpe dem med at igangsætte og vedligeholde en tilstrækkelig mælkeproduktion.

Mødre har større sandsynlighed for at stoppe amningen, når de føler, at deres mælkeproduktion er utilstrækkelig. Mødre, hvis spædbørn ikke er i stand til at die effektivt, eller som har risikofaktorer i forhold til mælkedannelse, har brug for ekstra støtte for at etablere en mælkeproduktion. Brug af pumper af hospitalskvalitet til at stimulere brysterne kan give værdifuld støtte i sådanne tilfælde. Det er derfor nyttigt at identificere og overvåge kvinder med risikofaktorer for forsinket aktivering af udskillelsen, som kan have gavn af tidlig brug af en pumpe for at igangsætte og opbygge en tilstrækkelig mælkeproduktion.

Lars Bode, professor i pædiatri og direktør for Mother-Milk-Infant Center of Research Excellence (MOMI CORE), University of California, San Diego, USA Med alle ændringerne i klinisk praksis har vi brug for at styrke forældrene med evidensbaserede oplysninger, så de kan bede om passende støtte til igangsætning og amning på hospitalet for at sikre tilstrækkelig mælkeproduktion på lang sigt.

Igangsætning af mælkeproduktionen

Alle mødre gennemgår den samme mælkeproduktionsproces for at opnå en tilstrækkelig mælkeproduktion, hvad enten de føder for tidligt eller til termin. Denne mælkeproduktionsproces kan beskrives som et kontinuerligt forløb i fire faser:

  • Udvikl – brystvævet
  • Igangsæt – mælkedannelse
  • Opbyg – mælkeproduktion
  • Vedligehold – mælkeproduktion

Da faserne er tydeligt forbundne, er det vigtigt at komme godt fra start, da det har en betydelig indvirkning på den langsigtede mælkeproduktion.

Download infografik om igangsætning af mælkeproduktion

Vejledning til sundhedspersonale: Amning og pumpning under covid-19

Baseret på opdateret evidens fra WHO og UNICEF giver denne infografik sundhedspersonalet svar på de oftest stillede spørgsmål, når kvinder med coronavirus ammer – uanset om de er formodet eller bekræftet smittet med covid-19 og enten ammer eller pumper til deres raske spædbarn eller deres spædbarn på neonatalafdelingen.

Klik her for at downloade et flowdiagram, der er nemt at følge, og som giver mulighed for hurtig og præcis beslutningstagning, der fortsat kan understøtte sikker amning og pumpning i denne tid med covid-19.

Klik her for at få nyttige tips til mødre til at opbygge selvtillid i forhold til amning

 

Risikofaktorer, som påvirker igangsætning af amning

Der er faktorer, der skal tages højde for, når risikoen for forsinket aktivering af udskillelsen skal vurderes. Tre af disse risikofaktorer kan vurderes før fødslen (moderens alder, graviditet og vægt) og den fjerde, fødslen, lige før fødslen eller under fødslen (ikke planlagt kejsersnit). Rettidig og korrekt klinisk intervention kan give en mor den bedste mulighed for at nå sine ammemål. Mødre med disse tilstande bør derfor informeres om de udfordringer, de eventuelt kan stå overfor i forhold til amning.

Klik her for at downloade infografikken om de 10 specifikke, risikobetingede tilstande, der skal vurderes før og efter fødslen, og som kan påvirke amningen eller vellykket produktion af brystmælk.

 

Forbedring af forsinket laktogenese og mindsket mælkedannelse hos mødre i risikogruppen

Evnen til at igangsætte, opbygge og vedligeholde den mængde brystmælk, der er tilstrækkelig til at opfylde et spædbarns behov, afhænger af komplekse, sammenhængende faktorer. Derudover er der flere risikofaktorer for forsinket mælkeproduktion og mindsket mælkeproduktion hos moderen.

I mange ammeforløb påbegyndes interventioner ikke, før en mor rapporterer om problemer. Ved at identificere mødre, der har risiko for forsinket eller mindsket mælkeproduktion, især mødre med flere risikofaktorer, kan klinikere øge overvågningen af spædbarnets madningsforløb og gribe proaktivt ind.


Download vores hvidbog om forbedring af forsinket laktogenese og mindsket mælkedannelse hos mødre i risikogruppen af Jean Rucks Rhodes

 

Sådan gør du: Det kritiske vindue for at etablere en mælkeproduktion og forbedre patienttilfredsheden

Professor Diane Spatz, ph.d., RN-BC, FAAN, præsenterer evidensbaserede strategier til håndtering af suboptimale mælkeproduktionsproblemer relateret til mødre med risikofaktorer i forbindelse med amning og til implementering af praksisændringer, der påvirker udfaldet af moderens mælkeproduktion.

A call to action Læs mere Breastfeeding education material Læs mere