Amning problemer første uge – Seks løsninger

Har du problemer med at amme din nyfødte? Læs vores eksperttips til at løse almindelige ammeproblemer i den første uge.

Medela breastfeeding problems first month solved
Medela expert Cathy Garbin
Cathy Garbin, child health nurse, midwife and lactation consultant:
I syv år var Cathy forskningsmedarbejder i den navnkundige Hartmann Human Lactation Research Group, samtidig med at hun støttede ammende mødre i deres hjem og på hospitaler. Hun er mor til to og arbejder stadig med familier samt afholder kursusdage for sundhedspersonale og holder foredrag ved internationale konferencer.

Det er ikke altid nemt at amme, og hvis du oplever problemer, så er du ikke den eneste. Rent faktisk viser en undersøgelse i USA, hvor over 500 mødre deltog, at 92 % oplever udfordringer med amningen inden dag tre 1. Heldigvis er mange af de tidlige ammeproblemer nemme at håndtere – her har du mine løsninger på de mest almindelige problemer, mødre oplever i den første uge.

Problem nr. 1: Det gør ondt at amme!

Smerter under amning skyldes sædvanligvis ømme, følsomme brystvorter, specielt når din mælk "løber til" omkring 2-4 dage efter fødslen 2. Dit barn skal have mad omkring hver anden time, hvilket betyder, at problemet hurtigt kan blive værre, og nogle mødre oplever, at deres brystvorter revner, bløder eller får vabler. Av!

Løsninger 3

 • Kontrollér, om dit barn får rigtigt fat. Den mest sandsynlige årsag til smerter under amningen er, at dit barn ikke får rigtigt fat. Din nyfødte bør have en stor del af det nederste af areola (cirklen af mørkere hud omkring din brystvorte) inde i munden under amningen, og din brystvorte bør nå op i barnets gane, blidt fastholdt af tungen.
 • Tal med en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske for at sikre dig, at dit barns mund og krop er placeret korrekt, og at der ikke er andre problemer med at få rigtigt fat. De kan også kontrollere dit barns mund for at finde ud af, om der måske er et fysisk problem.
 • Prøv forskellige ammestillinger. En stilling, hvor du læner dig tilbage eller ligger ned, en krydsstilling eller en rugbybold-stilling kan fjerne presset mod de områder af dit bryst, der gør mest ondt.
 • Tør beskadigede brystvorter forsigtigt med flere stykker bomuldsvat fugtet i vand, når du har ammet, så du fjerner eventuelle rester, der kan give infektioner.
 • Lufttør brystvorterne, eller dup dem med en meget ren, blød klud af fint bomuld eller flannel, så de er helt rene, for en infektion trives under fugtige forhold. Brug enten engangsammeindlæg eller vaskbare ammeindlæg til at opsuge eventuelle mælkelækager. Husk at skifte dem jævnligt.
 • Sørg for at lindre brystvorterne. Du kan lindre ømhed og hele tør hud med ultraren lanolincreme eller forsigtigt påføre et par dråber af din egen brystmælk – det er ikke nødvendigt at fjerne nogen af delene, før du ammer næste gang. Du kan også prøve med hydrogelindlæg, som du tager lige fra køleskabet. Det er bandager til brystvorterne, der køler og giver omgående smertelindring ved amning, samtidig med at de skaber perfekte forhold for helingen.
 • Beskyt brystvorterne. Brystvortebeskyttere forhindrer, at dit tøj gnubber mod de ømme områder.
 • Vær tålmodig. Ømheden fortager sig normalt efter et par dage, efterhånden som din krop bliver vant til at amme, og dit barn bliver bedre til at suge.
 • Søg råd hos sundhedspersonalet, en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske, hvis dine smerter under amning ikke forsvinder efter et par dage. Konstant ømhed i brystvorterne kan være tegn på en infektion, der måske kræver medicin.

Problem nr. 2: Mit barn tager ikke rigtigt fat

Nogle nyfødte kan bare ikke rigtigt få ordentligt fat – måske fordi I begge to har brug for lidt tid til at få amningen koordineret, eller fordi barnet blev født for tidligt, ikke har det så godt på grund af en vanskelig fødsel, eller måske fordi du har flade eller indadvendte brystvorter.

Løsninger

 • Få støtte fra en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske, som kan finde frem til årsagen til problemet og hjælpe dig med at udarbejde en plan til at løse det.
 • Træk flade eller indadvendte brystvorter frem. Brystvorteformere passer i din bh, og de lægger et blidt pres på brystvorterne, som bidrager til at trække dem ud, så amningen bliver lettere.
 • Prøv forskellige greb for at gøre det nemmere for din nyfødte. Barnet skal føle sig trygt, støttet, godt tilpas og i stand til at få vejret for at kunne suge effektivt. Sørg for, at du ikke holder barnets hoved eller skubber til det. En tilbagelænet ammestilling, hvor det er barnet, der styrer, opmuntrer det til at bruge de naturlige reflekser, og det gør det nemmere for barnet at nå brystet og få godt fat 4.
 • Lav ganske små justeringer under amningen. I stedet for at fjerne barnet fra brystet og lægge det til igen, så I begge to bliver frustrerede, bør du prøve at sørge for, at barnet er godt placeret og ligger behageligt. Hold barnets krop og bagdel tæt ind mod dig, støt det hen over skuldrene og hold godt fast, så barnet føler sig trygt.  Lad barnets hoved hvile på dit håndled, så det kan vippe en smule bagud for at få mere plads til næsen og til at trække vejret. Barnets hage bør være tæt på dit bryst. Hvis små justeringer ikke ser ud til at virke, så barnet føler sig bedre tilpas, kan du bede om hjælp hos en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske.
 • Amning gennem ammebrikker. Hvis dit barn ikke kan få fat, vil en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske måske anbefale dig at prøve med ammebrikker, som giver barnet et større og mere fast mål at få fat i. Generelt bør ammebrikker betragtes som en kortsigtet løsning.

Problem nr. 3 Jeg har ikke nok brystmælk

I begyndelsen producerer du kun en lille mængde brystmælk, fordi de hormonændringer, der udløser mælkeproduktionen, foregår langsomt og ikke er gennemført før omkring dag to til fire 2. Det kan måske bevirke, at du bliver bekymret for, om dit barn får nok mad, men fordi barnets mave er lillebitte det første stykke tid og du ammer ofte, er det ikke noget problem. I de første par dage behøver du kun blive bekymret, hvis dit barn taber sig mere end forventet og leverer for få våde og snavsede bleer, eller hvis barnet viser tegn på dehydrering. Hvis du gerne vil læse mere om, hvor ofte din nyfødte bør tisse og have afføring, kan du læse afsnittet Amning af en nyfødt: Det kan du forvente i den første uge.

Løsninger

 • Få støtte fra en ammerådgiver, din sundhedsplejerske eller sundhedspersonalet. De kan vurdere, om du har et problem med mælkeproduktionen. Jo tidligere du får hjælp, jo bedre.
 • Mad, når der er brug for det – ikke efter en plan. I den første uge efter fødslen vil din nyfødte gerne have mad mindst hver anden eller tredje time (måske oftere!) hele dagen og natten igennem. Den hyppige amning bidrager til at opbygge din mælkeproduktion.
 • Pas på dig selv. Det er ikke altid nemt, når man har en nyfødt, men forsøg at hvile dig, når du kan. Spis godt, og få så meget hjælp som muligt med de huslige ting og de ældre børn, så du kan fokusere på amningen.
 • Prøv at pumpe ud med en brystpumpe. Hvis dit barn får mad tit, men alligevel ikke tager på i vægt, vil en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske måske anbefale, at du bruger en pumpe til at opbygge mælkeproduktionen. Hvis din mælk endnu ikke er løbet til, har den elektriske Medela Symphony dobbeltbrystpumpe i hospitalskvalitet et "startprogram", der efterligner den måde, en nyfødt suger på de første par dage.

Problem nr. 4: Mine bryster er meget fulde og hårde

Når din mælk løber til, bliver dine bryster større og mere faste. Hvis dit barn bliver ammet godt og ofte, bør det gå over uden at give problemer. Men nogle kvinders bryster bliver stenhårde, og de kan også blive ømme, og det kan føles ubehageligt og endda smertefuldt – det kaldes brystspænding. Brystspænding kan også få brystet til at føles temmelig varmt på grund af al aktiviteten indeni – det er nærmest som en trafikprop derinde! Selvom det kun er midlertidigt og ofte kun varer i 24-48 timer, kan brystspænding også gøre det svært for dit barn at få fat, fordi det kan få dine brystvorter til at blive flade 5.

Løsninger

 • Sørg for at amme dit barn ofte. Gå efter at amme mindst 8-12 gange i døgnet. Det er den primære behandling af tilstanden – du kan finde flere tips og gode råd i vores artikel om brystspænding 6,7.
 • Kontakt sundhedspersonalet, en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske, hvis symptomerne varer længere end 48 timer, hvis du har feber, eller hvis du ikke kan amme dit barn på grund af brystspændingen.

Problem nr. 5: Mine bryster lækker mælk

Lækkende bryster er meget almindeligt i de første dage af amningen, når din mælk løber til. Måske lækker der mælk fra det ene bryst, mens du ammer dit barn fra det andet, når du ligger på maven og sover, eller når noget uventet stimulerer din nedløbsrefleks – såsom at du hører et andet barn græde i supermarkedet. Det forsvinder sædvanligvis efter omkring seks uger.

Løsninger

 • Beskyt dit tøj ved at bruge engangsammeindlæg eller vaskbare ammeindlæg i bh'en både om dagen og om natten.
 • Lad ikke så meget som en dråbe gå til spilde! Mælkeopsamlingsskaller passer perfekt i din bh, hvor de opsamler den lækkede mælk. De er nyttige, når der lækker for meget mælk til, at ammeindlæggene kan håndtere det, eller hvis dit ene bryst har det med at dryppe, mens du ammer fra det andet bryst. Hvis du gerne vil gemme den opsamlede mælk, kan du godt gøre det, men brug kun mælk, som du har opsamlet i forbindelse med en amning. Opbevar mælken i en steril beholder, og hvis du ikke giver det til dit barn med det samme, skal du sætte det i køleskabet omgående. Mælken skal bruges inden for 24 timer. Lad være med at bruge opsamlingsskaller i mere end 2-3 timer ad gangen.

Problem nr. 6 Jeg tror, jeg producerer for meget brystmælk

Sommetider sker der det, at når din mælk løber til, så løber den virkelig til! Du kan godt have en midlertidig overproduktion i de første par uger, men det burde hurtigt falde til ro 7. Indtil da kan dine bryster føles ømme og hårde det meste af tiden, selv lige efter en amning, og måske lækker der en masse mælk. Dit barn hoster og sprutter måske på grund af den kraftige strøm og kaster måske op, så snart du flytter det efter amningen. Barnet kan også have ondt i maven eller eksplosiv, skummende, grønlig afføring. Det er alt sammen tegn på, at du måske har for meget mælk, men problemet løser sig sandsynligvis, så snart dine bryster tilpasser sig det nye job.

Løsninger

 • Håndudmalk en smule mælk lige før hver amning for at gøre strømmen af mælk knap så kraftig.
 • Prøv en ammestilling, hvor du læner dig tilbage, så dit barn bedre kan styre mælkeflowet. Du kan også bruge den klassiske ammestilling: Hold på tværs af skuldrene, sørg for, at barnets hoved er vippet en lille smule bagover, og lad det hvile på dit håndled. Barnets krop hviler ind mod dig og ligger diagonalt nedad.
 • Vær forsigtig og tålmodig. Lad dit barn få mulighed for at hvile sig og fordøje mælken, både under og efter en amning. Hvis du flytter for meget eller for hurtigt rundt på barnet, kan det resultere i kvalme. Efterhånden som barnet vokser, bliver det bedre til at håndtere mælkeflowet, som i øvrigt sandsynligvis vil blive mindre kraftigt med tiden.
 • Brug et håndklæde eller en klud af fint bomuld til at tørre det overskydende væk, hvis dit barn bliver helt overvældet, når mælken begynder at flyde, og sæt en mælkeopsamlingsskal på dit andet bryst for at opfange eventuelle lækager.
 • Søg råd hos en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske, hvis du stadigvæk har problemer efter et par uger. De vil kunne vurdere, hvordan det går, og kan rådgive om amning fra kun den ene side eller blokamning, hvis du har brug for at reducere din mælkeproduktion.

Læs mere: Problemer med amningen i de følgende par uger og udfordringer med amningen efter den første måned

Kildehenvisninger

1 Wagner EA et al. Breastfeeding concerns at 3 and 7 days postpartum and feeding status at 2 months. Pediatrics. 2013:peds-2013.

2 Pang WW, Hartmann PE. Initiation of human lactation: secretory differentiation and secretory activation. J Mammary Gland Biol Neoplasia. 2007;12(4):211-221.

3 Cadwell K. Latching‐On and Suckling of the Healthy Term Neonate: Breastfeeding Assessment. J Midwifery & Women’s Health. 2007;52(6):638-642.

4 Colson SD et al. Optimal positions for the release of primitive neonatal reflexes stimulating breastfeeding. Early Hum Dev. 2008;84(7):441-449.

5 Jacobs A et al. S3-guidelines for the treatment of inflammatory breast disease during the lactation period. Geburtshilfe Frauenheilkd. 2013;73(12):1202-1208.

6 Amir LH. Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. ABM clinical protocol# 4: Mastitis, revised March 2014. Breastfeed Med. 2014;9(5):239-243.

7 Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. ABM clinical protocol# 20: Engorgement. Breastfeed Med. 2009;4(2):111-113.

Relaterede artikler
Relaterede produkter