Fem ammeudfordringer efter en måned – løsninger

Ekspertens tips til at håndtere fem af de mest almindelige ammeudfordringer, der kan opstå efter en måned

Breastfeeding problems after one month
Medela expert Cathy Garbin
Cathy Garbin, child health nurse, midwife and lactation consultant:
I syv år var Cathy forskningsmedarbejder i den navnkundige Hartmann Human Lactation Research Group, samtidig med at hun støttede ammende mødre i deres hjem og på hospitaler. Hun er mor til to og arbejder stadig med familier samt afholder kursusdage for sundhedspersonale og holder foredrag ved internationale konferencer.

Nu, hvor du og dit barn har fundet en rutine og ved, hvad I gør, kan problemer med amningen godt føles som noget fra en fjern fortid. Men der kan stadigvæk godt dukke et par overraskelser op. Her har du mine råd til, hvordan du klarer eventuelle problemer ved amning.

Udfordring nr. 1: Jeg er af og til nødt til at være væk fra mit barn

Uanset om det er et socialt arrangement, en rejse eller måske medicinsk behandling, der er årsagen, så kan der være tidspunkter, hvor du ikke er sammen med dit barn, så du kan amme det.

Løsninger

 • Pump brystmælk ud, så en anden kan made dit barn. Nu, hvor amningen er godt i gang, kan du pumpe ud og derefter opbevare din brystmælk i køleskabet eller fryseren. Du skal måske eksperimentere lidt for at finde det bedste tidspunkt, der passer ind i dine rutiner – nogle mødre synes, at det er mest effektivt at gøre det om morgenen, når barnet har sovet i længere tid. Andre synes, at det bedste tidspunkt er en time efter en amning, men husk – vi er allesammen forskellige. Lad være med at blive skuffet over den mængde, du pumper de første par gange. Du skal sandsynligvis pumpe 2-3 gange for at få nok til et enkelt måltid til dit barn. Præcis ligesom med amningen kan det tage tid, før din krop bliver rigtig god til at håndtere pumpningen.
 • Tag en brystpumpe med, hvis du er nødt til at springe en amning over. Hvis du skal være væk i mere end et par timer, får du brug for at komme af med mælk, også selvom du har pumpet og efterladt noget til dit barn. For at forhindre ubehag og for at opretholde mælkeproduktionen, skal du pumpe lige så ofte, som du ville amme. Sørg for at gøre det regelmæssigt dagen igennem. Lad være med at vente, indtil dine bryster er helt overfyldte, før du pumper 1. De fleste elektriske brystpumper kan også køre på batteri, så du ikke behøver have adgang til et stikkontakt.

Udfordring nr. 2: Hvordan ammer jeg nu, hvor jeg skal tilbage på arbejdet?

Hvis du skal tilbage på arbejdet, skal du sandsynligvis være væk fra dit barn oftere og i længere tid, så nu er det endnu mere vigtigt at finde frem til, hvordan du håndterer amning og pumpning, så det passer bedst muligt for jer begge to. Som nævnt ovenfor kan du opbygge et lager af udpumpet brystmælk, før du vender tilbage til arbejdet. Derudover kan du pumpe regelmæssigt, mens du er på arbejde, for at opretholde mælkeproduktionen, forhindre ubehag og sikre, at dit barn har masser af brystmælk til dagen efter. Mange arbejdspladser har et sted, hvor du kan pumpe, og moderne brystpumper er effektive og pålidelige. Hvis du arbejder på faste tidspunkter eller er på deltid, kan du måske stadigvæk amme dit barn lige før og efter arbejde, og om natten.

Løsninger

 • Pump lige så ofte, som du ville amme dit barn, da det vil bidrage til at opretholde mælkeproduktionen. Det vil også forhindre ubehag og reducere risikoen for blokerede mælkekanaler, brystbetændelse og brystspændinger 1.
 • Prøv med dobbeltpumpning. Dobbeltpumpning halverer pumpningstiden, og derudover fjerner det i gennemsnit 18 % mere brystmælk, end når du pumper fra et bryst ad gangen. Mælken har også et højere fedt- og kalorieindhold 2.
 • Saml et sæt med en brystpumpe, opbevaringsposer til brystmælk plus en bh til håndfri pumpning, hvis du ønsker at bruge en sådan, som du kan tage med på arbejde. Du skal også bruge en køletaske til at transportere den udpumpede brystmælk.
 • Kend dine rettigheder. Mange lande har love, der giver kvinder ret til at udpumpe og opbevare deres brystmælk på sikker vis på arbejdet. Snak med din arbejdsgiver om et sted, hvor du kan pumpe, og om hele logistikken, så I begge er godt forberedt, før du vender tilbage på arbejdet.

Udfordring nr. 3: Jeg tror, at mit barn bare sutter for hyggens skyld

Sommetider kan du godt få fornemmelsen af, at dit barn bruger brystet som trøst, mere end for at få mælk. Husk, at amning ikke kun handler om mad, men også om, at det er rart og trygt for dit barn. "Ikke-næringsgivende sutning" (hvor barnet sutter ved brystet uden at suge mælk) hjælper med at berolige barnet og få det til at slappe af. Vær opmærksom på, at hvis amningen pludselig tager længere tid eller bliver hyppigere, kan det være et tegn på lav mælkeproduktion – men hvis dit barn tager på og leverer det forventede antal våde og snavsede bleer hver dag, er det sandsynligvis ikke forklaringen.

Løsning

 • Vær tålmodig. Dit barn har brug for, at du beroliger det, så slap af, tag det roligt, og giv dit barn tryghed. Sædvanligvis går perioden, hvor barnet sutter for hyggens skyld, hurtigt over igen, og det hjælper dit barn med at føle sig trygt og elsket – hvilket er det allerbedste, du kan gøre for det.

Udfordring nr. 4: Jeg vil gerne gå fra blandet madning til kun at amme

Fordi amning og brystmælk har så mange fordele for dig og dit barn, er det helt sikkert umagen værd at forsøge at skifte til udelukkende at amme, men hvis du ikke har ammet hyppigt, kan din mælkeproduktion godt være lav. Hvis du kun har benyttet blandet madning i et par uger, kan du muligvis godt øge mælkeproduktionen – snak med en ammerådgiver for at få hjælp og vejledning til at gennemføre processen. Det er meget individuelt, hvordan det går, og det afhænger af mange faktorer. Men lad være med at miste modet, for hver eneste dråbe brystmælk, du giver dit barn, er værdifuld.

Løsninger 1,3

 • Øg mælkeproduktionen. Tilbyd dit barn at amme fra brystet ofte, for jo mere mælk, barnet drikker, jo mere producerer du. Du kan også pumpe flere gange, som forklaret ovenfor – dobbeltpumpning er specielt godt, når du gerne vil øge din mælkeproduktion yderligere.
 • Nyd at have hud mod hud Præcis som dengang dit barn var nyfødt hjælper tæt kontakt med at få gang i hormonet oxytocin, som er det, der udløser mælkeproduktionen. Som en ekstra bonus får det jer begge til at føle jer rolige og afslappede.
 • Skær gradvist ned på madning med modermælkserstatning. Fald ikke for fristelsen til pludselig at holde op med at bruge modermælkserstatning. Hvis du har brugt det til ekstra madning af barnet efter hver amning, kan du skifte til hver anden gang, mens du øger din produktion af brystmælk. Hold godt øje med dit barns bleer og vægtforøgelsen i overgangsperioden. Måske oplever du det første stykke tid, at barnet gerne vil have mad oftere. Det er helt normalt.
 • Samarbejd med en ammerådgiver. Ammerådgivere kan rådgive og hjælpe dig, så du er sikker på, at dit barn får det nødvendige.

Udfordring nr. 5: Mit barn er ikke længere interesseret i at blive ammet

Hvis dit ellers ivrige barn pludselig nægter at tage imod brystet, tilsyneladende uden grund, er det "gået i ammestrejke". Det kan måske få dig til at tro, at barnet er klar til fast føde eller at din mælk ikke er nok, men det er sandsynligvis ikke rigtigt. I stedet kan udviklingen af barnets syn betyde, at det nemmere bliver distraheret af den omgivende verden. Eller måske er barnet blevet forskrækket under en amning, reagerer på en afbrudt rutine, har tilstoppet næse eller måske ømme gummer på grund af tandfrembrud. Det, du umiddelbart tror er manglende interesse, kan blot skyldes, at dit barn er blevet bedre til at suge, så det ikke er nødvendigt at gøre det i lige så lang tid som før.

Løsninger

 • Vær tålmodig. Det kan tage et par dage, men som oftest er "ammestrejken" hurtigt overstået. I mellemtiden skal du sørge for, at dit barn får al den næring, det har brug for, ved at made med udpumpet brystmælk.
 • Find et roligt sted, hvor I ikke bliver forstyrret. Der er større sandsynlighed for, at dit barn får et godt måltid mad, hvis amningen foregår uforstyrret og afslappet.
 • Kontrollér ammestillingen. Hvis barnet ikke ligger godt eller ikke kan bevæge hovedet for at trække vejret under amningen, nægter det måske at tage brystet.
 • Oprethold mælkeproduktionen ved hjælp af pumpning. Du kan prøve at made dit barn med udpumpet brystmælk ved hjælp af en Medela Calma sut.
 • Lad være med made med modermælkserstatning eller tidlig fast føde. Hvis du giver ekstra modermælkserstatning, kan det få din mælkeproduktion til at falde, så situationen forværres. Så længe dit barn regelmæssigt bliver madet med udpumpet brystmælk, vokser godt og både tisser og har afføring i de forventede mængder, behøver du ikke være bekymret. Hvis barnet er under seks måneder gammelt, bør du ikke begynde at give det fast føde, for det er barnets sarte fordøjelsessystem ikke klar til at håndtere endnu.
 • Gennemtving aldrig amningen. Prøv at slappe af og hygge med dit barn, og nyd hud mod hud-kontakten og at give krammere. Tilbyd barnet brystet ofte, og lad det forsøge selv at få fat. Den øgede oxytocinproduktion på grund af nærkontakten er også godt for pumpningsprocessen 4.

Læs mere: Amning: Hvad kan man forvente efter en måned

Kildehenvisninger

1 Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-121.

2 Prime DK et al. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breast Med. 2012;7(6):442-447.

3 Amir L. Breastfeeding managing ‘supply’ difficulties. Aust fam physician. 2006;35(9):686.

4 Moberg KU, Prime DK. Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding. Infant. 2013;9(6):201-206.

Relaterede artikler
Relaterede produkter