11 ammestillinger

Du skal måske prøve med et par forskellige ammestillinger, før du finder en yndlingsstilling, der virker rigtigt godt for både dig og dit barn. Tag et kig på vores billedoversigt, og bliv inspireret.

a mother breastfeeding her baby

Der er ingen rigtige eller forkerte måder at holde dit barn på, når du skal amme det, og hver eneste mor og barn finder frem til deres helt egen foretrukne ammestilling. Det vigtige er, at I begge to føler jer godt tilpas 1,2. Det kan være nyttigt at kende et par forskellige ammestillinger og teknikker, fordi livet ofte kræver af os, at vi er fleksible, specielt efterhånden som dit barn bliver større, og I begynder at komme hjemmefra oftere.

Uanset hvilken ammestilling du vælger, bør du huske følgende:

  • Saml alt det sammen, du har brug for, før du begynder at amme, eksempelvis noget at drikke, din mobiltelefon, fjernbetjeningen til tv'et, en bog eller et blad. Og husk at få tisset af inden – der kan godt gå et stykke tid, før du kommer op at stå igen!
  • Sørg for, at dit barn ligger godt. Uanset hvilken stilling, du befinder dig i, skal dit barn ligge stabilt og godt støttet, og barnets hoved, hals og rygrad må ikke være vredet.
  • Sørg for, at du selv føler dig afslappet og godt tilpas. Brug tæpper, puder og sammenrullede håndklæder til at støtte din ryg og dine arme, hvis det er nødvendigt.
  • Tjek, at dit barn får rigtigt fat. Det er afgørende vigtigt for, at I kan få en behagelig ammeoplevelse.
  • Hvis dit barn kæmper for at få fat, eller hvis du bliver øm af at amme, bør du bede om hjælp hos en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske. De vil også kunne vise dig, hvordan du skal støtte dit barn, så amningen foregår mere behageligt.

1: Liggende eller tilbagelænet ammestilling

 Den liggende ammestilling, også kaldet "biological nurturing" 1, er ofte det første, mødre forsøger med. Hvis barnet placeres på dit bryst eller din mave med det samme efter fødslen, vil barnet, hvis alting er gået godt, instinktivt arbejde sig vej hen mod et af dine bryster og forsøge at få fat – den refleks kalder man også "brystsvømning". Hud mod hud-kontakt hjælper med til at stimulere barnets spiseinstinkter, og tyngdekraften hjælper barnet med at få godt fat og blive på plads.

Men liggende amning er ikke kun for nyfødte – det kan fungere godt med børn i alle aldre. Det kan være specielt nyttigt, hvis dit barn kæmper for at få fat i andre stillinger, hvis barnet ikke kan lide, at noget rører dets hoved, mens det spiser, hvis du har kraftigt flow på din mælk, eller hvis dine bryster er store. Det fandt Isabel, som er mor til én og fra USA, ud af: "Kombinationen af mine store bryster og en lille baby på 2,7 kg gjorde det i første omgang lidt svært af finde en god stilling. Det tog mig et par uger at indse, at der ikke var nogen ammestilling, jeg 'burde' bruge. Det endte med, at jeg hovedsageligt ammede, mens jeg lå ned, med barnet balancerende oven på mig."

Du vil sandsynligvis have det mere behageligt, hvis du sidder tilbagelænet, frem for at ligge fladt ned på ryggen. Brug tæpper og puder, så du har god støtte og kan se dit barn.

A mother is nursing her baby in the reclined position

2: Klassisk ammestilling

Det her er den klassiske stilling, som de fleste af os forestiller os, når vi tænker på amning. Den indebærer, at du sidder opret, med barnet placeret på siden, med hovedet og halsen liggende langs din underarm og med kroppen ind mod din mave 3. Selvom det er en meget populær stilling, er det ikke altid nemt at bruge den med en nyfødt, fordi det ikke giver barnet lige så meget støtte som andre ammestillinger. En pude eller et tæppe bag din ryg og en ammepude på tværs af dit skød, så dit barn eller dine arme bliver løftet op, kan give dig mere støtte, så du undgår at belaste din ryg og dine skuldre. Hvis du bruger en ammepude, skal du sikre dig, at den ikke løfter barnet for højt op – dine bryster bør blive i den naturlige hvilehøjde, så du undgår ømme brystvorter, og så barnet kan få godt fast.

"Jeg brugte den klassiske ammestilling, fordi det fungerede! Det føltes behageligt, og jeg kunne godt lide at sidde der og bare se på mit barn," fortæller Rachael, mor til to og fra Italien.

A mother is nursing her baby with the cradle hold

3: Krydsstilling

 Det her ligner den klassiske ammestilling, men dine arme skifter rolle, så dit barns krop ligger langs din modsatte underarm 3. Formålet er at støtte barnets hals og skuldre, så det kan vippe hovedet, før det tager fat. Det er en fantastisk stilling til amning af nyfødte, og den er også god til små børn og børn, der har problemer med at få fat. Fordi dit barn støttes helt af din modsatte arm, har du større kontrol over placeringen, og du kan bruge din frie hånd til at forme dit bryst.

Julie, mor til to og fra Storbritannien, kan godt lide fleksibiliteten i den her stilling: "Jeg bruger normalt krydsstillingen til min nyfødte. Det betyder, at jeg har en hånd fri til at tage mig af min tumling samtidig."

I de første par dage bør du lade være med at holde dit barn omkring hovedet, fordi du kan komme til at skubbe barnets hage ned mod dets bryst. Det kan resultere i, at barnet tager for løst fat (fordi din brystvorte rammer det nederste af barnets tunge i stedet for ganen) – og at du får ømme brystvorter. Efterhånden som dit barn bliver større, bliver den her teknik meget nemmere, og du kan lade barnets hoved hvile i din hånd (som vist på billedet ovenfor).

A mother is nursing her baby with the cross-cradle hold

4: Rugbybold-stilling

 I den her stilling (også kaldet underarmsstillingen eller omslutning) sidder du med dit barn hvilende langs din underarm. Barnets krop ligger tæt ind mod din side, med fødderne mod ryglænet på stolen (eller hvad du nu sidder i) 3. Det er en anden nyttig ammestilling til den første tid, fordi den giver dit barn god støtte, samtidig med at du har masser af kontrol over tingene og nemt kan se barnets ansigt. Det vil også bidrage til, at dit barn føler sig trygt, når det ligger så tæt ind mod din krop. Mødre, som har fået kejsersnit, tvillinger eller et barn, der er født for tidligt, plus mødre med store bryster, vil måske også kunne lide denne stilling.

"Da jeg fik min første datter, havde jeg meget store bryster i størrelse K, så de var dobbelt så store som hendes hoved," husker Amy, mor til to og fra Australien. "Jeg lagde et sammenrullet håndklæde under hvert bryst for at løfte dem op, fordi de var så tunge, og så brugte jeg rugbybold-stillingen, men hvor jeg sad mere opret, så hun ikke blev overvældet over brysternes størrelse. Stillingen var også god, fordi jeg havde fået kejsersnit, så jeg kunne ikke lade hende hvile hen over min krop."

A mother is nursing her baby with the rugby ball hold

5: Sideliggende stilling

Perfekt til afslappet amning i sengen om natten eller på sofaen. Sideliggende kan også være mere behageligt end at sidde, hvis du har fået et kejsersnit eller er blevet syet 3. Du og dit barn skal ligge på siden begge to, ved siden af hinanden, mave mod mave.

"Jeg kæmpede for at komme op at sidde i sengen for at amme i alt for mange nætter, dels fordi jeg havde fået et kejsersnit, dels fordi jeg var totalt udmattet," fortæller Francesca, mor til én og fra Storbritannien. "Så opdagede jeg, at jeg kunne amme mit barn ved at ligge på siden og samtidig bare slappe af." 

"Maisie kunne ikke få fat på nogen andre måder end i den sideliggende ammestilling, fordi hun havde stramt tungebånd. En ammerådgiver viste mig, hvordan jeg skulle gøre. Det virkede, som om hun bedre kunne håndtere det høje mælkeflow og holde bedre fast i den stilling. Da hendes mund blev større, blev hun meget bedre til at få fat på den almindelige måde," fortæller Sarah, mor til to og fra Australien.

A mother is nursing her baby in the side-lying position

6: Tilbagelænet amning efter et kejsersnit

Hvis du har fået et kejsersnit og ikke kan finde frem til en behagelig ammestilling 3, så kan den her stilling måske hjælpe. Når du læner dig tilbage med dit barns krop på tværs af din skulder, kan du amme på behagelig vis, uden der kommer vægt eller tryk på dit sår. Du kan også prøve den sideliggende stilling.

A mother is nursing her baby in the laid-back position after a c-section

7: Opret amning eller koalastilling

Ved opret amning eller koalastillingen sidder dit barn over skrævs på dine lår, eller på din hofte, med ret ryg og hoved, under amningen 4. Den her stilling kan du bruge med en nyfødt, hvis du sørger for at give barnet masser af støtte. Det er også en praktisk metode til at amme et ældre barn, der kan sidde uden hjælp. Den opretsiddende stilling eller koalastillingen er ofte den mest behagelige ammestilling for børn, der har problemer med tilbageløb af mavesyre eller øreinfektioner (de foretrækker ofte at sidde opret), og det kan også fungere med børn, som har stramt tungebånd eller svag muskulatur.

"Da mit barn blev ældre, brugte jeg tit opret amning, fordi det var behageligt for os begge to, og fordi jeg stadigvæk kunne holde hende tæt ind til mig," fortæller Peggy, mor til én og fra Schweiz. "Det var også diskret, når vi ammede i det offentlige rum."

A mother is nursing her baby in the upright position, also named koala hold.

8: Dinglestilling

Denne ammestilling indebærer, at dit barn ligger på ryggen, mens du ligger på alle fire over barnet og lader din brystvorte dingle ned i barnets mund 4. Nogle mødre siger, at hvis man gør det i korte perioder, så hjælper det på problemer såsom brystbetændelse (mastitis), hvor moderen gerne vil undgå at få brysterne trykket sammen eller bare berørt; andre mener, at tyngdekraften hjælper til med at åbne blokerede mælkekanaler, selvom der endnu ikke er forskningsmæssig dokumentation for det. Du kan også bruge dinglestillingen, når du sidder, knæler over dit barn på en seng eller en sofa, eller næsten ligger ned, men hviler på dine arme. Du skal måske bruge tæpper og puder som støtte, så du ikke belaster din ryg og dine skuldre.

"Jeg brugte dinglestillingen et par gange, da jeg havde blokerede mælkekanaler, og når andre metoder til at fjerne klumperne i mine bryster ikke fungerede. Det så ud til at hjælpe – jeg tror, at det var fordi tyngdekraften hjalp til, og fordi den vinkel, mit barn lå i, var så anderledes i forhold til vores normale amninger, at brystet blev tømt på en anden måde," siger Ellie, mor til to og fra Storbritannien.

Dinglestillingen er sikkert ikke en ammestilling, du har lyst til at benytte dig af jævnligt, men den kan godt hjælpe, hvis du vil variere tingene lidt.

"Jeg brugte dinglestillingen, da mit barn havde problemer med at få fat," fortæller Lorna, mor til to og fra Storbritannien. "Det var ikke den mest behagelige måde at amme på, men på det tidspunkt var jeg parat til at gøre hvad som helst for at få ham til at tage fat. Det virkede – og vi ammer stadigvæk nu, hvor han er otte måneder!"

A mother is nursing her baby in the dangle position

9: Amning i en slynge

Det kan godt kræve lidt øvelse, men at amme dit barn i en slynge kan være praktisk, når I er væk hjemmefra, når du skal tage dig af ældre børn, eller endda mens du klarer lettere husopgaver eller andet.

Det er også smart, hvis dit barn ikke kan lide at blive lagt ned eller gerne vil spise ofte. Det fandt Lindsay, mor til to og fra USA, ud af: "Jeg brugte tit en babysele til begge mine børn. Når jeg var væk hjemmefra, bandt jeg en sarong rundt omkring halsen og slængte den ned over babyselen, så den fungerede som tildækning. På den måde kunne jeg amme dem, indtil de faldt i søvn."

Den her metode fungerer sædvanligvis bedst, hvis dit barn har god erfaring med amningen og selv kan holde hovedet oppe. Du kan amme i alle former for slynger, også stræksjaler, ringslynger og babyseler. Uanset hvad du vælger, skal du sikre dig, at du altid kan se dit barns ansigt, og at barnets hage ikke bliver presset ned mod dets bryst.

A mother is nursing her baby in a sling

10: Dobbelt rugbybold-stilling

Dobbelt rugbybold-stilling (også kaldet dobbelt omslutning) er en rigtigt god ammestilling til tvillinger, fordi du kan amme dem i tandem, samtidig med at du har hænderne relativt fri 4. Du skal sikkert bruge en specialdesignet ammepude til tvillinger, når du ammer på den her måde, specielt i den første tid. Det giver ekstra støtte, så du kan få placeret begge børn, og det minimerer også presset mod din mave, hvis du har fået kejsersnit. Du vil måske også opdage, at når du har hænderne mere frie, så kan du tage dig af det ene barn uden at forstyrre det andet barn under amningen.

"Da mine tvillinger blev født, var de meget små, og de havde brug for at blive ammet hver anden time, dag og nat. Det gik hurtigt op for mig, at hvis jeg skulle lave noget som helst andet udover at amme, så var jeg nødt til at tandemamme," fortæller Emma, mor til to og fra Storbritannien. "Jeg brugte dobbelt rugbybold-stillingen, kombineret med en ammepude."

Andre ammestillinger, du også kan prøve, hvis du har tvillinger, er at bruge den klassiske ammestilling, men med børnene krydset ind over hinanden; den ene tvilling i rugbybold-stilling og den anden i klassisk ammestilling; og dobbelt tilbagelænet eller dobbelt opret ammestilling.

A mother is nursing her baby with the double rugby ball hold

11: Håndstøttestilling

Hvis dit barn kæmper for at holde fat eller har svag muskulatur – måske fordi barnet er født for tidligt, har en lidelse såsom Downs syndrom eller er sygt eller har et handicap – kan du prøve med den her stilling, hvor du støtter både barnets hoved og dit bryst 4. Start med at holde om dit bryst med din hånd under det, fingrene på den ene side og tommelfingeren på den anden side. Derefter fører du forsigtigt hånden fremad, så din tommelfinger og langefinger former et "U" lige foran brystet. De tre tilbageværende fingre skal fortsat støtte brystet nedefra. Hvil barnets kæbe mod din tommelfinger og langefinger under amningen. Barnets hage skal ligge i bunden af "U'et", mens din tommelfinger blidt holder om en af barnets kinder og din langefinger om den anden. Den her stilling giver dit barn masser af støtte, og du har god kontrol over barnets stilling og godt udsyn, så du kan holde øje med, om barnet har godt fat.

A mother is nursing her baby in the dancer hand position
Kildehenvisninger

1 Colson SD et al. Optimal positions for the release of primitive neonatal reflexes stimulating breastfeeding. Early Hum Dev. 2008;84(7):441-449.

2 UNICEF UK BFHI [Internet]. Off to the best start; 2015 [cited 2018 Feb].

3 Cadwell K. Latching‐On and Suckling of the Healthy Term Neonate: Breastfeeding Assessment. J Midwifery & Women’s Health. 2007;52(6):638-642.

4 Wambach K, Riordan J, editors. Breastfeeding and human lactation. Jones & Bartlett Learning; 2014. 966 p.

Relaterede artikler
Relaterede produkter
Medela Bravado Ultra Stretch amme-bh hvid Vente- og amme-bh

Hvad enten du er gravid eller ammer, tilpasser firevejs strækstoffet i vente- og amme-bh'en fra Medela sig til din krops forandringer og giver behagelig støtte ...