Amning efter en måned: Det kan du forvente

Ved du, hvornår din brystmælkproduktion falder på plads? Eller hvordan dit barns ammehyppighed og -varighed ændrer sig, efterhånden som barnet bliver større og mere aktivt? Find ud af det i vores vejledning til amning efter en måned.

Breastfeeding support after one month

Tillykke – det er lykkedes dig at komme igennem den første vanvittige måned med amningen. Din brystmælk er nu helt moden 1, din produktion begynder at falde til ro, og dine bryster lækker ikke længere så meget, eller måske slet ikke. Bare rolig, du er ikke ved at miste produktionen – dine bryster er bare ved at blive mere effektive til at fremstille og opbevare mælk 2. Omkring de seks uger vil du begynde at opleve dit barns første fabelagtige, tandløse smil, og omkring de to måneder vil du have klaret mellem 500 og 600 amninger. Forhåbentlig er eventuelle problemer med, at barnet ikke får godt nok fast, blevet løst, og nu handler det om at opretholde amningen, nyde, at det er blevet nemmere, og glæde dig over de løbende sundhedsmæssige fordele.

Hvornår begynder ammehyppigheden at gå ned?

Spændvidden for "normal" amning for børn i alderen en til seks måneder er bred – nogle børn har kun brug for at blive ammet fire gange på et døgn, mens andre har brug for 13 amninger 3.

"Når dit barn er blevet omkring en måned, begynder det at spise større mængder mælk hver gang, og der begynder måske at gå længere mellem amningerne," fortæller den internationalt anerkendte ammerådgiver Cathy Garbin. "Barnets mave vokser, så der er plads til større måltider, og derudover sørger din modne mælk også for, at barnet er mæt i længere tid."

Amningerne kan vare i alt fra 12 minutter til tæt på en time – der er virkelig meget store udsving fra det ene barn til det andet 3! Men hvis dit barn tager på og har et ammemønster, der ligger inden for de intervaller, så behøver du ikke være bekymret.

Men utroligt nok så indtager din barn, uanset hvor tit du ammer, den samme mængde mælk pr. dag, når barnet er en måned, som det vil gøre, når det er seks måneder, hvor du begynder at indføre fast føde 4.

"Når det er sagt, så vil du utvivlsomt opleve dage, hvor dit barn gerne vil have lidt mere eller lidt mindre at spise, specielt hvis barnet ikke har det så godt, og det skal du bare have det godt med," siger Cathy.

Har mit barn virkelig kun brug for brystmælk i de første seks måneder?

Ja. Brystmælk giver dit barn alt det, han eller hun har brug for i de første seks måneder af livet – hvis du udelukkende ammer, har barnet ikke engang brug for vand 5! Faktisk kan et barns fordøjelsessystem ikke håndtere fast føde, før det er omkring seks måneder, og vil ikke kunne drikke komælk, før det er et år gammelt.

Hvis du ammer i hele den periode, forbereder du også dit barn på de spændende milepæle, der ligger foran det. Det giver barnet mulighed for at træne musklerne i munden og bidrager til at udvikle kæben og justere tænderne 6,7, hvilket er afgørende vigtigt for evnen til at spise og tale. Og fordi smagen af din brystmælk kan blive påvirket af, hvad du selv spiser eller drikker, betyder det, at dit barn kan opleve nye smagsindtryk, før det begynder at spise fast føde 8.

Ikke nok med det så vil din krop, hvis dit barn bliver sygt, producere antistoffer, der overføres til din brystmælk og hjælper med til at bekæmpe infektionen 9. Det betyder, at brystmælken vil blive ved med at beskytte barnet, mens det vokser og bliver mere aktivt i løbet af de kommende måneder.

Når du får styr på det hele og det bliver en rutine, er det også utroligt praktisk at blive ved med at amme. Det fandt Claudia, som er mor til to og fra Storbritannien, ud af: "Amning var virkelig den nemme løsning, for så behøvede vi ikke sterilisere bunkevis af flasker, blande modermælkserstatning og slæbe rundt på det hele, for derefter at varme det op. Så det var meget nemmere bare at blive ved med at amme, specielt efterhånden som børnene blev ældre og vi begyndte at komme mere ud."

Hvornår sover mit barn igennem om natten?

Det er normalt for alle børn at vågne i nattens løb. De fleste af de 1-6 måneder gamle børn spiser en femtedel af deres daglige mælkeindtag om natten, så disse amninger er vigtige, når du skal sikre dig, at dit barn får kalorier nok 3.

"Det afhænger faktisk af, hvad man mener med, at barnet sover igennem," siger Cathy. "Hvis dit barn falder i søvn ved midnat og vågner igen klokken 05:00, så vil mange mene, at det er at sove igennem. Og det er helt sikkert bedre end at vågne hver anden time!" Jeg har oplevet børn, der bliver ammet, som falder i søvn klokken 19:00 og vågner klokken 07:00 fra de er seks uger gamle, men jeg har også oplevet masser af andre, der bliver ved med at vågne flere gange i nattens løb. Hvert eneste barn er unikt."

En undersøgelse af mere end 700 børn i Wales viste, at næsten 80 % vågnede mindst en gang om natten, fra de var mellem 6 og 12 måneder gamle, og 25 % vågnede tre gange eller derover. Der var ingen forskel i hyppigheden mellem børn, der blev ammet, og børn, der fik modermælkserstatning 10.

Så hvis du alligevel skal vågne, så er amning i det mindste en nem og praktisk løsning! Det er Minette, mor til to og fra Australien, enig i: "Om natten behøver man knapt nok vågne rigtigt – man skal bare lade både kroppen og barnet køre på autopilot. Ingen planlægning, måling eller sterilisering af flasker. Det hele er parat og har den rigtige temperatur, lige der i brystet. Det var helt perfekt for mig."

Mit barn er begyndt at vågne mere op – er han sulten?

Når dit barn er omkring fire måneder, kan søvnmønstret ændre sig, fordi barnet begynder at skifte mellem perioder med dyb søvn og perioder med let søvn, præcis ligesom en voksen. Det resulterer i, at barnet måske begynder at vågne oftere om natten. "I det her stadie omkring de fire måneder skal du måske håndtere et søvnproblem, ikke et madproblem," fortæller Cathy. "Det kan godt være udmattende, men prøv bare at lade dig flyde med, så går det også over igen."

Der er nogle, der kalder den periode for "søvntilbageskridt i 4-måneders alderen", men det er mere rammende at kalde det fremskridt. Selvom det godt kan føles som et tilbageskridt, så nærmer dit barn sig en vigtig fase i sin udvikling. Barnet lærer hurtigt, bliver mere opmærksom på verden, bliver bedre til at bedømme afstande og begynder måske at få separationsangst. Når barnet græder efter dig, når det vågner, så er madning og at være tæt på dig en god måde at berolige på 11-13.

Lad være med at lade dig friste til at "supplere" med modermælkserstatning eller at præsentere barnet for fast føde tidligt i et forsøg på at få barnet til at sove længere. Din brystmælk indeholder hormoner, der forårsager døsighed, og det hjælper jer begge to med at slappe af. Og undersøgelser viser, at mødre, der ammer, faktisk får mere søvn hver nat, end mødre, der gør brug af modermælkserstatning eller en blanding af madtyper 14.

Hvordan påvirker det amningen, når barnet begynder at få tænder?

Børn begynder ofte at få tænder omkring de fire måneder. Dit barn bliver måske utilfreds og trækker sig væk fra brystet, og græder af smerte, hvis gummerne er ømme, hvilket kan være frustrerende.

Men amning kan også virke beroligende. En undersøgelse har vist, at børn, der ammes under vaccinationer, græder mindre og kommer sig hurtigere over smerten 15, og den beroligende effekt kan også hjælpe dit barn, når tænderne er ved at bryde frem.

En uønsket bivirkning kan være, at dit barn begynder at bruge dit bryst til at afprøve de nye tænder på. "Sommetider beslutter nogle børn sig for at lege lidt og bider deres mor for at drille. Hvis det er lige ved at ske, bemærker du måske en lillebitte ændring hos dit barn under amningen – barnet er nemlig nødt til at flytte tungen væk, før det bider," forklarer Cathy. "Det er sædvanligvis ikke noget stort problem, og måske sker det kun et par enkelte gange. Du skal bare stoppe amningen, stille og roligt fortælle barnet, at det ikke er pænt at bide, og så varer det ikke længe, før det holder op."

Hvordan kan jeg fortsætte med at amme, hvis jeg ikke er hjemme hos mit barn?

Det kan ske, at du, selvom du stadigvæk udelukkende ammer i de første seks måneder, bliver nødt til at gå fra dit barn i et par timer, eller længere endnu, hvis du skal vende tilbage til arbejdet eller skal rejse væk i en dag eller to.

Der er dog ikke ensbetydende med, at du er nødt til at opgive at amme. Du kan stadigvæk fortsætte med at give dit barn alle fordelene ved brystmælk ved at pumpe mælk ud, som andre kan made barnet med, mens du ikke er der. Som Cathy forklarer:

"Pump mælk ud i et par dage inden, i mindre mængder – måske 40-60 ml ad gangen – så du har et lager klar til den, der skal passe dit barn. Når du kun pumper små mængder ud, vil det ikke påvirke din mælkeproduktion.

"Hvis du skal tilbage på arbejdet, kan du tale med din arbejdsgiver om at få lagt en plan. Mange mødre ammer deres barn om natten og klarer det første og det sidste måltid. Derefter pumper de ved frokosttid for at lette trykket og sørge for mælk til dagen efter.

"Det er sædvanligvis meget nemmere end man tror, og i dag er det på mange arbejdspladser noget, man er forberedt på," tilføjer hun. "Brystpumper er effektive og vil hjælpe dig med at håndtere det nemt og ubesværet."

Natalie, mor til én og fra USA, beskriver sin rutine: "Jeg giver Dylan mad, så snart han vågner, og sommetider igen, før jeg tager på arbejde, så jeg får gang i produktionen og får den der samhørighed. Jeg pumper to gange på arbejde til dagen efter (han får to flasker brystmælk, mens jeg er på arbejde), og derefter skynder jeg mig hjem, så han kan få sit aftensmåltid. I weekenderne pumper jeg ikke; der ammer jeg ham bare hele tiden."

Kan jeg blive ved med at amme, efter jeg har indført fast føde?

Når dit barn bliver interesseret i mad og kan sidde op uden støtte, omkring de seks måneder, er barnet klar til, at du kan begynde at indføre fast føde. Men det behøver ikke være lig med afslutningen på amningen. Som Cathy forklarer: "Dit barns lager af jern, der er opbygget under graviditeten, er opbrugt omkring de seks måneder, så barnet har brug for at begynde at få mere," siger hun.

"Præsenter barnet for fast føde omkring det tidspunkt, men husk, at amning stadig vil være vigtigere som kilde til kalorier og næringsstoffer, indtil dit barn er omkring 8-9 måneder. På det tidspunkt spiser barnet mere mad, men måske ammer du stadigvæk 4-5 gange om dagen, afhængigt af barnet. Når barnet bliver 12 måneder, ammer du måske et sted mellem to og seks gange om dagen. Alle børn er unikke, og måske får dit barn stadigvæk halvdelen af sine kalorier fra brystmælk."

Og glem ikke, at din brystmælk også kan blandes i dit barns første måltider med fast føde, eksempelvis i grød og mos, så barnet kan opleve en velkendt smag i maden. Brug om muligt brystmælken, lige når du har udpumpet den (ikke optøet), og bland den i maden, lige før du serverer den, så de levende komponenter og næringsstoffer ikke bliver ødelagt 16.

Du føler måske et vist socialt pres for at stoppe, når barnet er omkring seks måneder, men jo længere tid du ammer eller pumper, jo flere fordele får I begge to.

Hvor længe kan jeg blive ved med at amme?

"WHO anbefaler, at man giver småbørn brystmælk sammen med fast føde, indtil de bliver to år eller derover, fordi brystmælken stadig har en afgørende vigtig rolle i at understøtte immunsystemet," siger Cathy. "Det er også en vigtig metode, når du vil give følelsesmæssig støtte, når barnet føler sig overvældet eller skidt tilpas."

Når barnet er otte måneder, får det måske stadig brystmælk fire gange om dagen, men når barnet er et år, er det måske helt nede på to gange om dagen. Du finder et mønster, der fungerer for jer begge to og passer til din livsstil, sådan som Jane, mor til to og fra USA, gjorde det. Hun ammede sine børn, indtil de var omkring to år: "Jeg ammede, når jeg var derhjemme om aftenen og i weekenderne, når de gerne ville føle samhørigheden," fortæller hun. "Det var en god hjælp, når de var syge, og det var min foretrukne metode, når der skulle trøstes."

"Efterhånden som min søn blev ældre og mere eventyrlysten, kom han tit tilbage til mig for at få bryst, som om det fik ham til at få jordforbindelse og gav ham ny energi," husker Amy, mor til to og fra Canada. "Når han oplevede modgang og måske fik et par blå mærker hen ad vejen, var amningen en stor trøst for ham."

Hvis du ammer dit barn så længe, at det begynder at gå selv, vil du måske få kommentarer fra andre mennesker om, at han da aldrig vil holde op. Men i betragtning af deres frihed til at vælge, vil mange småbørn selv vænne sig fra, når de er mellem to og fire år 17.

"Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle amme så længe, men jeg ammer stadigvæk både mit barn på fire år og det andet på 22 måneder," fortæller Susannah, mor til to og fra Storbritannien. "Jeg ammer min yngste før og efter arbejde, og jeg pumper ud, når jeg er på forretningsrejser. Min ældste får en lille hyggetår før sengetid, eller når hun er ked af det – det er en fin måde at finde samhørigheden igen på. Når jeg er udmattet eller føler mig helt flad, fokuserer jeg på de utrolige sundhedsmæssige fordele og den tryghed, jeg giver dem. Nu har jeg tænkt mig at lade børnene vænne sig selv fra, så de stopper, når de er klar til det."

Find ud af mere om, hvad du kan forvente, og få masser af støtte og ammetips i afsnittet Udfordringer med amningen efter den første måned

Kildehenvisninger

1 Ballard O, Morrow AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North Am. 2013;60(1):49-74.

2 Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-21.

3 Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics. 2006;117(3):e387-395.

4 Kent JC et al. Longitudinal changes in breastfeeding patterns from 1 to 6 months of lactation. Breast Med. 2013;8(4):401-407.

5 Almroth S, Bidinger PD. No need for water supplementation for exclusively breast-fed infants under hot and arid conditions. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1990;84(4):602-604.

6 Victora CG et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet. 2016;387(10017):475-490.

7 Peres KG et al. Effect of breastfeeding on malocclusions: a systematic review and meta‐analysis. Acta Paediatr. 2015;104(S467):54-61.

8 Mennella JA, Beauchamp GK. Maternal diet alters the sensory qualities of human milk and the nursling's behavior. Pediatrics. 1991;88(4):737-744.

9 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl immunology. 2013;2(4).

10 Brown A, Harries V. Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: Association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight. Breast Med. 2015;10(5):246-252.

11 Infant sleep information source. [Internet]. Normal Infant Sleep Development; December 2017 [cited 2018 Feb]

12 Baby sleep science. [Internet]. The-Four-Month-Sleep-Regression-What-is-it-and-What-can-be-Done-About-it. March 2014 [cited 2018 Feb] 

13 The Myth Of Baby Sleep Regressions – What’s Really Happening To Your Baby’s Sleep? [Internet]. Pinky Mckay; December 2017 [cited 2018 Feb]

14 Kendall-Tackett K et al. The effect of feeding method on sleep duration, maternal well-being, and postpartum depression. Clinical Lactation. 2011;2(2):22-26.

15) Harrison D et al. Breastfeeding for procedural pain in infants beyond the neonatal period. Cochrane Database Syst Rev. 2014;10.

16 Czank C et al. Retention of the immunological proteins of pasteurized human milk in relation to pasteurizer design and practice. Pediatr Res. 2009;66(4):374.

17 Weaning from the breast. (2004). Paediatr Child Health, 9(4):249–253.

Relaterede artikler
Relaterede produkter
medela-swing-maxi-flex-best-in-test-2021 Swing Maxi Flex™

Til mødre, der skal bruge den ekstra flaske på den halve tid. Denne testvindende bærbare elektriske dobbeltbrystpumpe med 2-Phase Expression® teknologi er det perfekte valg ...