5 tips til amning i det offentlige rum

Det kan godt kræve lidt tilvænning at amme åbenlyst i det offentlige rum – læs vores mest populære tips til at opnå en stressfri oplevelse for både dig og dit barn.

Mum breastfeeding baby in public

 Det fantastiske ved at amme er, at du altid har alt det med dig, du skal bruge for at give dit barn mad; det er lige ved hånden og har altid den helt rigtige temperatur, og det er uanset hvor du befinder dig. Men selvom amning er den mest naturlige måde at give dit barn mad på, er det ikke usædvanligt, at man føler sig lidt nervøs ved tanken om at amme i det offentlige rum. Specielt hvis man aldrig har gjort det før. Uanset om du er bekymret over andres reaktioner eller er helt ligeglad med, hvad de mener, så vil de her tips hjælpe dig med at være godt forberedt.

1: Øvelse gør mester

Hvis du ikke har det så godt med at amme i det offentlige rum første gang, kan du prøve at øve dig derhjemme foran et spejl, så du kan se, hvordan du ser ud, når du ammer. Du vil sikkert bemærke, at du ikke viser så meget af dit bryst, som du måske havde forestillet dig, for dit barns hoved dækker det.

Du vil måske opleve, at det bliver nemmere at amme offentligt, hvis du de første par gange sørger for at gøre det i et støttende og forstående miljø. Det er måske en bedre ide at besøge en mor og barn-gruppe eller gå på cafe med en veninde, end det ville være at gøre det i et overfyldt storcenter eller i et tog helt på egen hånd.

2: Klæd dig på til formålet

Når det handler om, hvad du skal vælge at have på af tøj, når du skal amme i det offentlige rum (og når du generelt skal amme), så er der masser af valgmuligheder. Hvis amningen går godt, og du har tænkt dig at fortsætte, kan det godt være pengene værd at investere i et par ting, der specifikt er lavet til ammende mødre, så du gør livet lidt nemmere for dig selv.

"Min ammetop var meget praktisk og nem at bruge. Jeg kunne amme diskret udenfor, selv om vinteren, fordi jeg ikke behøvede tage min top af. Du placerer bare dit barns ansigt i åbningen, og så er du klar. Uanset sted og tidspunkt!" Caroline, mor til to, Frankrig.

Men det er ikke nødvendigt at købe specifikt ammetøj – du kan sagtens nøjes med at tage to af dine almindelige toppe på oven på hinanden. "Det, der fungerede for mig, var at have en undertrøje i strækmateriale på, som jeg kunne trække ned i den ene side, så den sad fast under det bryst, jeg ville amme fra, inden under en løsere top, som jeg trak op. Den løsere top dækkede mit bryst, og undertrøjen skjulte min mave. Det var meget diskret, og så betød det også, at jeg ikke viste min alt andet end faste efterfødselsmave frem, og jeg kom heller ikke til at fryse, når jeg ammede, uanset hvor jeg var." Susannah, mor til to, Storbritannien.

Alternativt kan du, for at få nem adgang, vælge toppe og kjoler med knapper eller en lynlås foran, smækbuksefront eller sideåbninger. Eller prøv med en stil, hvor du vikler et stykke stof omkring dig, eller toppe med sjalskraver eller hætte, som du kan trække ned.

"Jeg fandt ud af, at en slå om-cardigan var det helt rigtige, når jeg skulle amme offentlige steder," fortæller Natalie, mor til én, Storbritannien. "Jeg bandt bare den ene side op, og så slængede jeg den hen over mit barn, mens jeg ammede. På den måde kunne jeg dække mig til nemt og hurtigt, når hun var sulten eller græd, uden jeg behøvede rode i pusletasken efter et eller andet."

3: Lav dit forarbejde

Før du går hjemmefra med din nyfødte, er det en god ide at lave en liste over gode steder i nærheden, hvor du kan amme, så du ikke er nødt til i sidste øjeblik desperat at forsøge at finde et eller andet sted. Storcentre, varehuse og babytøjsbutikker har ofte ammerum, som er stille og private, med en behagelig stol og et puslebord. Mange caféer og hoteller hjælper også gerne ammende mødre.

"Hvis du er lidt nervøs, kan du finde frem til ammevenlige steder, før du tager af sted, så du ved, hvor du kan lave et pitstop. Det er ikke altid helt nemt at amme de første par gange, men du bliver bedre og bedre til det, indtil du gør det så hurtigt og diskret, at der knapt nok er nogen, der opdager det." Rachel, mor til én, Maldiverne.

Andre gode steder, du kan prøve, er prøverum i storcentre, møbelbutikker, lokalcentre, biblioteker, museer og parker. Spørg andre mødre fra lokalområdet, hvor de bedste steder i nærheden til at amme i det offentlige rum er. 

"Jeg bor i De Forenede Arabiske Emirater, hvor børn ifølge loven har ret til at blive ammet, indtil de er to år gamle. Her er der meget, der tilskynder til amning offentlige steder, med smarte ammerum i storcentrene og respekt for ammende mødre på offentlige steder, eksempelvis i restauranter." Faye, mor til to, De Forenede Arabiske Emirater.

4: Overvej tildækning ved amning

Nogle mødre foretrækker at bruge noget til at dække sig til med, så de kan amme deres børn diskret i det offentlige rum, og der er masser af forskellige stilarter, man kan afprøve. Lige fra helt enkelt at bruge et sjal eller en poncho til specialdesignede slå om-sjaler eller forklæder med bøjle ved halsåbningen, så du stadig kan se dit barn under amningen – så der bør være noget, som I begge to vil synes om. Der er også muligheden for at amme dit barn, mens det ligger i en slynge eller en bæresele, der både støtter barnet og giver dig noget privatliv.

"Mit tip er at købe en babysele," fortæller Caroline, mor til to, USA. "Når man har øvet sig lidt, kan man amme, mens man vandrer rundt og laver de sædvanlige hverdagsting."

Men i sidste ende opdager du måske, at det er den lille, der tager beslutningen for dig. Nogle børn hader at være tildækket, når de bliver ammet, mens andre bliver distraheret, hvis de ikke er det. "Ingen af mine børn kunne lide at have sjaler slænget hen over hovedet, mens de blev ammet, så jeg stolede bare på, at deres hoved blokerede udsigten," smiler Esther, mor til to, Storbritannien.

5: Kend dine ammerettigheder

I mange lande har du ifølge loven ret til at amme et hvilket som helst sted, der er åbent for offentligheden, og der er love, der beskytter ammende mødre. Hvis du ikke er sikker på, hvilke love der er for amning i det offentlige rum for det land, hvor du bor i, kan du prøve at søge online – statslige websteder eller websteder om den offentlige sundhed, f.eks Sundhedsstyrelsen, er et godt sted at starte – eller du kan også spørge sundhedspersonalet. Ellers kan du spørge lokale mødre eller venner og familie, der bor i nærheden, om deres erfaringer. Deres svar vil måske overraske dig. 

"Amning er bredt accepteret i Australien, og det er helt acceptabelt at hive brystet frem, samtidig med at man bestiller en caffe latte fra den venlige mandlige tjener i caféen!" Amy, mor til to, Australien.

Hvis du ammer dit barn i det offentlige rum, og nogen klager, kan du høfligt minde dem om dine lovgivningsmæssige rettigheder. Hvis du føler, at en virksomhed, eksempelvis en butik eller en café, har diskrimineret dig ved at bede dig om at lade være med at amme, kan du måske indgive en officiel klage, igen afhængigt af hvordan du har det med det og de love, der gælder for det sted, hvor du bor.

"Jeg ammede ved bordet på et spisested, efter jeg var færdig med at spise (efter at have konstateret, at der ikke var noget ammerum), og en rødmende juniorleder blev sendt hen for at spørge mig, om jeg ikke ville føle mig bedre tilpas ude på dametoilettet. Øh, nej, svarede jeg, ville du måske selv have lyst til at spise derude? Om jeg ville overveje at sætte mig over i en bås ude i siden? Igen; nej tak. Jeg flyttede mig ikke, før vi var færdige!" Maya, mor til to, Spanien.

"Mit råd er, at du skal forsøge at lade være med at bekymre dig for meget. Jeg brød mig ikke om det, men jeg ammede jævnligt i det offentlige rum – alt lige fra byrummet til meget landlige omgivelser – og jeg oplevede aldrig nogen form for negativitet, kommentarer eller blikke. Det er nok ikke alle, der er lige så heldige, men jeg ammede i et år, så der var masser af lejligheder, hvor folk kunne have været frygtelige, men det var der ingen, der var. Overhovedet ikke. Så alle de bekymringer kan faktisk vise sig at være helt ubegrundede." Tiffany, mor til én, Storbritannien.

Relaterede artikler
Relaterede produkter
Medela Bravado Ultra Stretch amme-bh hvid Vente- og amme-bh

Hvad enten du er gravid eller ammer, tilpasser firevejs strækstoffet i vente- og amme-bh'en fra Medela sig til din krops forandringer og giver behagelig støtte ...