Derfor skal amning være en del af din fødselsplan

Mens graviditeten skrider frem, og du gør klar til fødslen, er det en god ide at skrive en fødselsplan. Og hvis du vil amme barnet, skal det helt klart med på tjeklisten

Why breastfeeding should be in your birth plan

Hvis du ammer din nyfødte første gang inden for de første par timer efter fødslen, har du de bedste muligheder for at komme godt i gang med amningen. Du giver også barnet mulighed for at få gavn af alle de gode ting i din colostrum – som er den allerførste mælk, du producerer – så hurtigt som muligt. En af de ting, du kan gøre for at sikre dig, at det sker, er at skrive amning på din fødselsplan.

Hvad er en fødselsplan?

Tænk på en fødselsplan som en ønskeliste med dine muligheder under fødslen og i tiden lige efter fødslen. Den kan indeholde dine præferencer vedrørende smertelindring og fødestilling, hvad der skal ske i tilfælde af et kejsersnit, og hvad der skal gøres, hvis der opstår komplikationer og naturligvis amning.

Det bedste vil være, hvis du skriver fødselsplanen et godt stykke tid, før du efter planen skal føde, så du har mulighed for at vise den til din fødselspartner og det sundhedspersonale, der skal hjælpe dig under fødslen.

Du kan skrive planen, præcis som du vil, men det er nok nemmest at starte med en helt enkel liste, som du så kan udbygge, når du har undersøgt tingene. Dit fødested har måske eksempler eller skabeloner, du kan bruge. Ellers kan du finde eksempler på fødselsplaner på internettet.

Hvorfor er det vigtigt?

En fødselsplan giver klarhed. Den vil være en god hjælp under samtalerne og opbygge tillid mellem dig, din fødselspartner og sundhedspersonalet. Det er specielt vigtigt under fødslen, hvor du sikkert koncentrerer dig om en masse andet. Hvis der er vagtskifte på fødselsgangen i løbet af fødslen, kan en fødselsplan også hjælpe det nye personale med hurtigt at sætte sig ind i, hvem du er, og hvad du ønsker.

Forberedelse til amning

Hvis du gerne vil hurtigt i gang med at amme, bør du drøfte dine planer med din fødselspartner og med sundhedspersonalet under graviditeten. Din jordemor vil sørge for at gøre opmærksom på det i din journal og vil også kunne fortælle dig om lokale steder, hvor du kan få nyttig støtte til amningen.

Når du skriver en fødselsplan, har du også en god lejlighed til at drøfte dine ønsker til amningen generelt med din partner, hvis du ikke allerede har gjort det. Forklar, at du gerne vil have, at din partner hjælper dig med at sørge for, at din nyfødte får din brystmælk, også selvom fødslen måske ikke går efter planen, eller hvis du ikke er i stand til at amme lige efter fødslen. Bed din partner om at sørge for, at du får hud mod hud-kontakt med din nyfødte, hvis du ikke selv kan gøre det, da det vil hjælpe med at trøste og berolige dit barn.1

Hvad skal du skrive i din fødselsplan?

 I fødselsplanens afsnit om amning kan du starte med simpelthen at skrive, at du har tænkt dig at fuldamme – altså at dit barn udelukkende skal have brystmælk. Forklar, at du gerne vil have, at sundhedspersonalet gør alt, hvad de kan, for at hjælpe dig med at amme din nyfødte eller med at give ham din udpumpede brystmælk, hvis det ikke er muligt at amme direkte, så du kan komme godt i gang med mælkeproduktionen.

Her er nogle eksempler på, hvad du kan skrive i din fødselsplan, så det er tydeligt, hvad du ønsker med hensyn til amningen, og dermed giver både dig selv og din baby de bedste muligheder for at få en god start:

  • Jeg vil gerne have hud mod hud-kontakt med mit barn lige efter fødslen, før det vejes eller vaskes, så længe der ikke er noget medicinsk til hinder for det.
  • Hvis jeg ikke selv kan holde mit barn med det samme, vil jeg bede jer om at placere det hud mod hud med min fødselspartner i stedet for.
  • Jeg vil gerne have støtte til at amme mit barn første gang inden for en time efter fødslen, hvis det på nogen måde er muligt.
  • Jeg vil gerne have, at mit barn bliver opmuntret til selv at tage fat i brystvorten, eller at det blidt får støtte til at få fat.
  • Hvis mit barn har det dårligt, eller det er nødvendigt at skille os ad, vil jeg gerne have hjælp til at pumpe min colostrum ud, så mit barn kan få den ved hjælp af en sprøjte eller en kop.
  • Hvis mit barn af en eller anden grund ikke kan ammes, eller hvis det ikke spiser godt i de første par timer efter fødslen, vil jeg gerne have hjælp til dobbeltpumpning inden for de første tre timer og til at made det med min udpumpede brystmælk.
  • Hvis det er nødvendigt, at jeg pumper brystmælk, vil jeg gerne op på otte udpumpninger inden for 24 timer, så jeg kan komme godt i gang med mælkeproduktionen.
  • Lad venligst være med at give mit barn modermælkserstatning uden mit eller min fødselspartners samtykke og under alle omstændigheder kun, hvis det er absolut nødvendigt af medicinske årsager.
  • Undlad venligst at made mit barn ved hjælp af en sutteflaske eller give ham en sut, uden at enten jeg eller min fødselspartner har givet lov til det.
  • Jeg vil gerne have, at en kvalificeret ammerådgiver eller en sundhedsplejerske støtter mig med amningen, hvis det er muligt.

Hvad nu, hvis fødslen ikke går som planlagt?

Selv med den mest omhyggeligt udtænkte fødselsplan er det umuligt at forudsige, hvordan fødslen kommer til at foregå. Det er derfor, det også er vigtigt at være åben over for ændringer.

Husk, at nogle former for medicin og indgreb under fødslen kan påvirke dit barns evne til at blive ammet med det samme. Det er en god idé at spørge din læge eller jordemor til råds vedrørende forskellige former for smertelindring og fødselshjælp og deres indvirkning på dig og dit barn, og om hvad det eventuelt kan betyde for amningen, så du eller din fødselspartner kan tage kvalificerede beslutninger.

Hvis du og din nyfødte ikke kan komme i gang med amningen inden for den første time, skal du ikke miste modet. Mange mødre og nyfødte kommer alligevel i gang med mælkeproduktion og amning, selvom de ikke fik den perfekte start. Få så meget støtte, du kan, fra sundhedspersonalet omkring dig, og kontakt en ammerådgiver eller en sundhedsplejerske hurtigt, hvis du har brug for hjælp til at få amningen tilbage på rette spor.

Kildehenvisninger
Relaterede produkter
Medela Bravado Ultra Stretch amme-bh hvid Vente- og amme-bh

Hvad enten du er gravid eller ammer, tilpasser firevejs strækstoffet i vente- og amme-bh'en fra Medela sig til din krops forandringer og giver behagelig støtte ...