Sådan får du støtte til amningen

Mange mødre oplever, at de har brug for at få støtte til amningen, specielt når barnet lige er ankommet. Hvor kan man få den støtte?

Getting help with breastfeeding from a lactation consultant

Mens nogle mødre og børn kommer nemt i gang med amningen, er der mange andre, der har brug for ekstra hjælp. Men der er masser at ting, du kan gøre for at forhindre, at der opstår problemer og for at sikre, at du får godt gang i amningen.

Før barnet bliver født

Det er en god idé at gå til fødselsforberedelse. Der lærer du blandt andet, hvor vigtig kontakten hud mod hud er for at sætte gang i din mælkeproduktion, og du får sikkert mange andre gode råd om amning. Underviseren giver dig måske også en liste over lokale ammerådgivere og -specialister. Hvis ikke, kan du selv lave en liste over rådgivere og klinikker for amning. Din sundhedsplejerske vil sikkert sammensætte en mødregruppe med mødre fra lokalområdet.

Husk også at skrive amning i din fødselsplan, og at du gerne vil have hud mod hud-kontakt med din nyfødte. Det vil bidrage til at sikre, at sundhedspersonalet, der tager sig af dig, er klar over dine ønsker.

Hvem kan give mig støtte til amning?

Hvis du har brug for hjælp, efter dit barn er født, bør du bede om gode råd og tips med det samme. Et mindre problem kan hurtigt blive til et større, men de fleste udfordringer kan løses hurtigt og nemt, hvis man fanger dem tidligt.

Sundhedspersonalet, blandt andet jordemødre, sygeplejersker og læger, har ofte en god standarduddannelse i støtte til amning. Hvis du har mere komplekse behov, findes der specialuddannede ammekonsulenter. Disse kan du møde både på sygehuset, i sundhedsplejen og i de private klinikker.

Ammerådgivere

Ammerådgivere har mange års erfaring og en god viden om amning og kan hjælpe med hverdagsproblemer. De kan fortælle dig, om dit barn får godt fat under amningen og får mælk nok. Hvis dit barn ikke får rigtigt fat, vil de kunne hjælpe dig med for eksempel at finde en bedre ammestilling. De kan også hjælpe med mere vanskelige problemer så som hvis barnet ikke tager nok på i vægt eller nægter at tage i mod brystet. Ammerådgivere møder du på hospitaler, i sundhedsplejen og i privatklinikker.

 

Specialuddannede ammekonsulenter

En ammekonsulent kan hjælpe dig med mere komplekse problemer såsom at diagnosticere lav mælkeproduktion, og de kan også hjælpe mødre med for tidligt fødte børn. De bærer titlen IBCLC, hvilket betyder, at de er medlemmer af International Board of Certified Lactation Consultants (den internationale organisation af certificerede ammekonsulenter), og at de har modtaget omfattende undervisning – se organisationens websted, hvor du kan se, hvem der er registrerede medlemmer. Ammekonsulenterne kan du ligesom ammerådgivere møde på hospitalerne, i sundhedsplejen og i private klinikker.

Hvilke problemer kan en ekspert hjælpe med?

Her har du en oversigt over nogle af de mest almindelige ammeproblemer, med links til flere gode råd og tips.

Hvis barnet ikke kan få fat

Din nyfødte skal helst ammes første gang inden for de første par timer. Hvis det ikke sker, eller hvis det føles ubehageligt, når barnet får fat, kan en jordemor, sygeplejerske eller ammerådgiver kontrollere, om barnet har rigtigt fat. Vær ikke bange for at bede om at få det kontrolleret flere gange, også selvom det blev gjort på fødegangen. Hvis dit barn stadig ikke tager fat efter 24 timer, og du ikke længere befinder dig på fødegangen, kan sundhedsplejersken eller ammekonsulenten hjælpe dig. Læs mere om, hvordan barnet får godt fat.

Ømme brystvorter

Det skyldes næsten altid, at dit barn ikke får rigtigt fat, og en rådgiver kan hjælpe dig med at justere barnets stilling. Hvis det gør meget ondt, og det ikke forsvinder selv efter justering af ammestillingen, kan sundhedsplejersken eller en ammekonsulent kontrollere, om der skulle være en årsag til det, som ikke er blevet opdaget tidligere. Læs mere om ømme brystvorter.

Brystspænding

Den bedste metode til at undgå brystspænding – dvs. at dine bryster bliver ubehageligt fulde og hårde, når din mælk "løber til", normalt omkring dag to til fire – er at amme dit barn ofte. En ammerådgiver eller sundhedsplejerske kan vise dig, hvordan du kan massere dine bryster og håndudmalke eller bruge en brystpumpe for at lette trykket. Hvis du ikke kan amme dit barn på grund af brystspændingen, bør du tale med sundhedsplejersken eller en anden ammeekspert om andre løsninger. Læs mere om brystspænding.

Bekymringer i forhold til mælkeproduktion

Mange mødre er bekymrede over produktionen af brystmælk i de første par dage. En jordemoder, sygeplejerske eller sundhedsplejerske kan forsikre dig om, at det er helt normalt, at dit barn gerne vil have mad hver eller hver anden time i den periode. Så længe barnet leverer masser af både våde og snavsede bleer og tager nok på i vægt, er alt sandsynligvis, som det skal være. Læs mere om, hvad du kan forvente i den første uge af amningen.

Hvis dit barn ikke tager på i vægt, kan en ammerådgiver eller -konsulent eller en sundhedsplejerske hjælpe dig med at sammensætte en madningsplan for at sikre, at barnet får den næring, det har brug for, og at din mælkeproduktion ikke går i stå. Læs mere om lav mælkeproduktion.

Det er godt at snakke med nogen

Sommetider har du måske bare brug for at blive støttet i, at dit barns adfærd – såsom at det er sultent meget ofte eller tit vågner om natten – er helt normal, specielt hvis det er dit første barn. I så fald kan det være rart at snakke med andre, evt andre der selv har ammet og som ved hvad man kan forvente.

Det vigtige er at huske på, at selvom det godt kan være udmattende det første stykke tid, så kan den rigtige forberedelse og støtte betyde, at amningen går let og ubesværet. Og hvis der skulle dukke problemer op, kan hjælp fra en ekspert få dig tilbage på rette kurs.

Relaterede artikler
Relaterede produkter
Medela Swing FlexTM breast pump Swing Flex™

For hurtig, effektiv udpumpning, når du har brug for det. Det perfekte valg for ammende mødre, der gerne vil skiftes med deres partner til at ...