Hvad er moden brystmælk?

Når dit barn er omkring en måned gammelt, er din brystmælk fuldmoden. Fra nu af ændres sammensætningen af din brystmælk ikke ret meget – medmindre dit barn har brug for ekstra beskyttelse

Mature milk for mum and baby

Din brystmælk begynder at blive moden efter ca. to uger, men den bliver ikke fuldmoden, før dit barn er omkring fire uger gammelt. Fra nu af er brystmælkens sammensætning mere eller mindre stabil – den gennemgår i hvert fald ikke dramatiske ændringer, sådan som den gør i den første måned.

Moden brystmælk er levende

Når din brystmælk er blevet moden, begynder den at indeholde større mængder af nogle komponenter, der beskytter dit barn mod bakterie- og virusinfektioner.1 Det er nok ikke nogen tilfældighed, at det her stadie i brystmælkproduktionen falder sammen med det tidspunkt, hvor barnet begynder at gribe alle mulige ting og putte dem i munden.

Men de største ændringer sker, hvis du eller dit barn får en infektion. Så vil andelen af hvide blodlegemer i din brystmælk stige brat for at bekæmpe infektionen.2

Ligesom i alle de øvrige stadier af brystmælkproduktionen er moden brystmælk en levende væske. Selvom vi vidste, præcis hvad brystmælken består af, og hvad alle de ting gør (hvilket forskerne stadig arbejder på at finde ud af), ville vi stadigvæk ikke kunne kopiere den helt præcist, for hver enkelt mors brystmælk er nøjagtigt tilpasset lige præcis hendes barns behov.

"Brystmælk består af komponenter, der transporteres til dine bryster via dit blod," forklarer professor Peter Hartmann, som er ekspert i brystmælkproduktion og ansat ved University of Western Australia. "De mælkeproducerende celler udvinder de komponenter, de har brug for – og de er ret nøjeregnende med, hvad præcis de tager!"

Brystmælken er næring, beskyttelse, kropsopbygger og smagsdanner, samlet i én væske. Og alligevel behøver du aldrig tænke over det, for din krop producerer præcis den sammensætning, dit barn har brug for.

Forskellen på formælk og eftermælk

Hver gang du ammer, ser din modne mælk i begyndelsen tyndere ud, og den kaldes som oftest "formælk" – men professor Peter Hartmann foretrækker udtrykket "præ-brystmælk". Efterhånden som du ammer, bliver din brystmælk gradvist mere fedtholdig, og så kaldes den eftermælk eller "post-brystmælk".

"Fedtindholdet hænger sammen med, hvor fyldt eller tømt brystet er," forklarer professor Peter Hartmann. "Fedtindholdet stiger i løbet af amningen, indtil omkring 30 minutter efter, og derefter falder fedtindholdet igen, efterhånden som brystet fyldes igen. Indholdet af fedt i præ- og post-brystmælk afhænger af, hvor meget mælk, barnet har fået fra brystet. Så på nogle tidspunkter af dagen kan præ-brystmælken have et højere fedtindhold end post-brystmælken på et andet tidspunkt samme dag."

"Når en mors brystmælk er moden, giver hun omkring samme mængde fedt til sit barn i løbet af et døgn, uanset hvor ofte barnet bliver ammet," tilføjer han.  

Moden brystmælk er mere end bare næring

Selvom dit barn har brug for at begynde at spise fast føde, når det bliver omkring seks måneder gammelt, kan brystmælk stadig udgøre op mod halvdelen af dets daglige kalorieindtag – kombineret med andre typer mad – et godt stykke ind i barnets andet leveår. 3 Og din fantastiske brystmælk spiller fortsat en rolle, der rækker videre end blot at fungere som ernæring.

"Vi mener, at pattedyr i begyndelsen begyndte at udskille mælkesekret for at beskytte deres afkom, og den ernæringsmæssige funktion blev så udviklet senere," forklarer professor Peter Hartmann. "Så de fleste af de bestanddele i brystmælk, der har en ernæringsmæssig rolle, har også en eller anden beskyttende funktion. Det betyder, at der er en utrolig værdi i brystmælk, men det gør også det hele ret så kompliceret, når man forsker i det!"

Han giver et par eksempler: Alpha-lactalbumin, det primære protein i brystmælk, har antibakterielle egenskaber og hjælper til med at stimulere dit barns immunsystem.4 Laktoferrin, et protein, der transporterer jern i kroppen, har også en svampehæmmende virkning5, og fedtsyrerne i modermælk har også virus- og bakteriebekæmpende egenskaber.6

Udvikling af hjerne, immunsystem og mave- og tarmsystem

Al mælk indeholder sukkerarten laktose, men brystmælk indeholder også over 200 brystmælkoligosaccharider.7 Disse komplekse sukkerarter bidrager til at udvikle og beskytte et sundt mave- og tarmsystem og til at udvikle immunsystemet. Der er langt fra samme høje antal oligosaccharider i komælk eller i modermælkserstatning, og forskerne arbejder stadig på at finde ud af effekten af dem.8

Al mælk indeholder også fedt, men sammensætningen af fedttyper i moden brystmælk er unik og kompleks. Vores hjerner er mere komplicerede end andre dyrs hjerner, og fordi over halvdelen af den menneskelige hjerne består af fedt,9 giver det god mening, at vi har brug for specielt tilpassede fedttyper fra brystmælken, der kan bidrage til at udvikle den kompleksitet.10

Mennesker fødes i et tidligt stadie af udviklingen sammenlignet med andre pattedyr, men i løbet af de første seks måneder fordobles vores hjernemasse næsten.11 Så det er ikke overraskende, at vores børn har brug for mere beskyttelse og næring, der giver kraft til hjernen, i de første måneder og år.

"Din brystmælk vil altid være bedre for dit barn end en hvilken som helst anden mælk, du kan købe i butikkerne."

Proteiner er komplekse molekyler, der spiller mange vigtige roller i forhold til vores helbred. Nogle af dem fungerer som byggeklodser for vækst og reparation, mens andre bidrager til at muliggøre de vigtige kemiske reaktioner, der finder sted i vores kroppe. Din modne brystmælk indeholder over 1.000 forskellige proteiner,12 der understøtter dit barns hjerne og immunsystem, og som også hjælper det med at vokse.13

Moden brystmælk er også rig på mikronæringsstoffer: Vitaminer, mineraler og sporelementer, lige fra kalk til cadmium, som understøtter udviklingen og trivslen. Deres sammensætning ændrer sig dagen igennem for at dække dit barns behov.14

Nogle af bestanddelene i din brystmælk vil måske overraske dig. "Moden brystmælk har et højt indhold af kolesterol. Den har et højt sukkerindhold, i form af det simple kulhydrat laktose. Og andelen af protein er ekstremt lav – den udgør kun 7-8 % af et ammet barns energiindtag, sammenlignet med omkring 12 %, når hun bliver ældre," forklarer professor Peter Hartmann. "Det er ikke lige den sammensætning, vi opfatter som passende for voksne, men den er perfekt for et barn – og det viser, hvordan brystmælk er skræddersyet specifikt til et barns behov."

Indholdet i brystmælk kan ikke kopieres

Nogle elementer af moden brystmælk kan ikke genskabes, fordi de er unikke for din egen krop. Næsten en tredjedel af de nyttige bakterier i dit barns mave og tarm stammer fra din brystmælk, og yderligere 10 % fra huden på dine bryster.15 

Brystmælk indeholder også stamceller, som er de "mirakelceller", der kan forny sig selv og ændre sig til andre celletyper.16 Forskerne arbejder stadigvæk på at finde frem til, hvilken rolle de spiller for din mælk og for dit barns udvikling.

Der er også hormoner i din modne brystmælk blandt andet nogle, der hjælper med at styre appetitten og den måde, dit barn bearbejder insulin på.17 Det kan være en af årsagerne til, at børn, der blev ammet som små, har mindre risiko for at blive overvægtige, end børn, der fik modermælkserstatning.18

Og fordi den mad, du spiser, påvirker smagen af din brystmælk, får dit barn også mulighed for at opleve forskellige smage hver dag19 – endnu en ting, som modermælkserstatning ikke kan genskabe.

"Forskellene på brystmælk og modermælkserstatning er enorme. Man ville kunne bruge en hel dag på at gennemgå alle forskellighederne mellem mælketyperne, og hvor svært det faktisk er at forsøge på kunstig vis at producere en mælk til småbørn," siger professor Peter Hartmann. "Et eksempel kunne være koncentrationen af salt i komælk, der bruges til at lave modermælkserstatning. Den kan faktisk være giftig for småbørn, så derfor skal den gennem en grundig forarbejdningsproces først."

"Uanset hvor længe du fortsætter med at amme, vil din brystmælk altid være bedre for dit barn end en hvilken som helst anden mælk, du kan købe i butikkerne, eller som forskere kan fremstille i et laboratorium. Det er også en meget praktisk og omkostningseffektiv metode at give dit barn mad på, og så har den fantastiske helbredsmæssige fordele for dig og for den lille."

Når det drejer sig om mad til dit barn, er din brystmælk virkelig det suverænt bedste valg.

Vil du gerne vide mere? Så læs vores gratis e-bog Den utrolige forskning i brystmælk

Kildehenvisninger

1 Gao X et al. Temporal changes in milk proteomes reveal developing milk functions. J Proteome Res. 2012 Jul 6;11(7):3897-907.

2 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl Immunology. 2013;2(4):e3.

3 Dewey KG et al. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1984;3(5):713-720.

4 Lönnerdal B, Lien EL. Nutritional and physiologic significance of α-lactalbumin in infants. Nutr Rev. 2003;61(9):295-305.

5 Andersson Y et al. Lactoferrin is responsible for the fungistatic effect of human milk. Early Hum Dev. 2000;59(2):95-105.

6 Gardner AS et al. Changes in fatty acid composition of human milk in response to cold-like xymptoms in the lactating mother and infant. Nutrients. 2017;9(9):1034.

7 Moukarzel S, Bode L. Human milk oligosaccharides and the preterm infant: A journey in sickness and in health. Clin Perinatol 2017; 44(1):193–207.

8 Jantscher-Krenn E, Bode L. Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatr. 2012;64(1):83-99.

9 Chang CY et al. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec;18(4):231-241.

10 TED. TEDWomen: What we don’t know about mother’s milk [Internet]. New York, NY, USA: TED Conferences LLC; 2016. [Accessed 26.03.2018]. Available from www.ted.com/talk/katie_hinde_what_we_don_t_know_about_mother_s_milk/reading-list

11 Dekaban AS. Changes in brain weights during the span of human life: relation of brain weights to body heights and body weights. Ann Neurol. 1978;4(4):345-356.

12 Beck KL et al. Comparative proteomics of human and macaque milk reveals species-specific nutrition during postnatal development. J Proteome Res. 2015;14(5):2143-2157.

13 Lönnerdal B. Infant formula and infant nutrition: bioactive proteins of human milk and implications for composition of infant formulas. Am J Clin Nutr. 2014;99(3):712S-717S.

14 Karra MV, Kirksey A. Variation in zinc, calcium, and magnesium concentrations of human milk within a 24-hour period from 1 to 6 months of lactation. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1988;7(1):100-106.

15 Pannaraj PS et al. Association between breast milk bacterial communities and establishment and development of the infant gut microbiome. JAMA Pediatr. 2017;171(7):647-654

16 Hassiotou F et al. Breastmilk is a novel source of stem cells with multilineage differentiation potential. Stem Cells. 2012;30(10):2164-2174.

17 Savino, F et al. Breast milk hormones and their protective effect on obesity. Int J Pediatr Endocrinol. 2009;2009:327505.

18 Horta BL et al. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr. 2015;104(467):30-37.

19 Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics. 2001;107(6):E88.