Pleje til ømme brystvorter i forbindelse med amning

Selvom amning er godt for både dig og dit barn, kan det være hård kost for dine brystvorter! Læs vores gode råd og tips om brystpleje, så du undgår, at brystvorterne bliver ømme.

Nipple care for breastfeeding mums
Medela expert Sioned Hilton
Sioned Hilton, health visitor, neonatal nurse and lactation consultant:
Sioned, som er mor til tre, har støttet familier med spædbørn og små børn i over 30 år. Foruden sit arbejde med mødre, der ammer og pumper ud, både på hospitaler og i samfundet, har hun bidraget til blade og konferencer om forældrerollen og holder workshops for sundhedspersonale.

"Amning bør ikke gør ondt" er et mantra, som nybagte mødre tit hører. Men mange mødre opdager, at virkeligheden ser noget anderledes ud i de første par dage.

For det første skal du være klar over, at de fleste kvinders brystvorter bliver større og mere følsomme i løbet af graviditeten. Og når dit barn begynder at suge mælk fra dem, danner det et tryk og en sugestyrke i et omfang, som de aldrig før har oplevet (i hvert fald hvis det er din førstefødte).

Det kan også godt tage lang tid at amme – sommetider helt op til en time – og dit barn har måske brug for at blive ammet helt op til 13 gange om dagen 1. Hele denne nye situation med sugen, tryk og spyt, kan resultere i ømme brystvorter.

Tænk på, hvordan dine læber kan blive ømme og revnede af sol og vind. Jo mere du fugter dem ved at slikke dem, jo mere tørre og beskadigede bliver de – derfor bruger du læbebalsam eller andet til at lindre og beskytte dem, og for at hjælpe dem med at hele. Det samme gælder dine brystvorter.

Men ømheden bør ikke vare ret længe, for du og dit barn bør vænne jer til amningen i løbet af de første par uger. Det er afgørende vigtigt i forhold til at forebygge yderligere skader, at du behandler problemerne med det samme. Så hvis du oplever revnede brystvorter, hvis de begynder at bløde eller er ulideligt ømme, bør du tale med en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske hurtigst muligt 2.

Men forebyggelse er bedre end helbredelse – så læs mine tips og gode råd nedenfor.

Kontrollér, om dit barn får rigtigt fat

Nøglen til smertefri amning er, at barnet får godt fat. Når dit barn tager fat, skal du rette din brystvorte opad, mod barnets gane. Det hjælper barnet med at få godt fat om brystvorten og noget af areola (cirklen af mørkere hud omkring brystvorten). Når barnet har både brystvorten og noget af brystvævet inde i munden, vil det bidrage til, at barnet suger rigtigt 3.

Få en ammerådgiver til at kontrollere, om dit barn får ordentligt fat i de første par dage. Ammerådgiveren kan rådgive dig, hvis du har problemer, og foreslå alternative ammestillinger, der kan hjælpe dig med at amme dit barn så smertefrit som muligt.

Vær opmærksom på stramt tungebånd

Stramt tungebånd (også kaldet ankyloglossia eller kort tungebånd) findes hos 4-11 % af alle nyfødte 4. Det betyder, at det hudstykke, der fastgør tungen til bunden af mundhulen (lingual frenulum), er for kort. Et barn med stramt tungebånd kan måske ikke åbne munden nok til at få fat om ret meget af dit bryst, når du ammer, og barnets tunge dækker sandsynligvis ikke den nederste gumme, når barnet suger. Resultatet kan være ømme brystvorter for dig og frustration for barnet.

Personalet på afdelingen, en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske kan vurdere, om dit barn har stramt tungebånd. Det kan behandles med en helt enkel procedure, hvor man klipper tungebåndet, hvis det er nødvendigt. Det udføres af en læge, kræver normalt ikke bedøvelse og hjælper omgående med at løse problemer med amningen 5.

Der er en lignende, men mere sjælden, lidelse, der kaldes stramt eller kort læbebånd, hvor det hudstykke, der fastgør overlæben til den øverste gumme, er for kort. Stramt tungebånd og stramt læbebånd opdages ikke altid, når den nyfødte tjekkes, så hvis du mener, at en af de ting kan være årsagen til dine ømme brystvorter, bør du søge hjælp hurtigt 4.

Tips til pleje af brystvorterne

 • Du bør kun vaske dine bryster med vand, når du tager bad eller brusebad. De små buler (Montgomerys kirtler) i areola-området på dine brystvorter producerer en olie, der fugter og beskytter dine brystvorter. Sæbe og showergel kan fjerne den naturlige olie og forårsage tørhed og irritation 6.
 • Lad dine brystvorter lufttørre, eller dup dem forsigtigt med et håndklæde. Før i tiden fik kvinder at vide, at de skulle gnubbe brystvorterne for at gøre dem mere hårdføre, men det gør man ikke længere – gudskelov!
 • Der er ingen grund til at rense hverken brystet eller brystvorterne, før du ammer. Faktisk kan bakterier fra huden på dit bryst bidrage til at udvikle mikroorganismerne i dit barns mave 7.
 • Frisk brystmælk kan hjælpe med at hele beskadigede brystvorter 8 – så prøv at massere et par dråber ind i dem, før og efter du ammer.
 • Skift ammeindlæg ofte, hvis de bliver fugtige, for at reducere risikoen for bakterie- eller svampeinfektion, herunder trøske 6.
 • Undgå at øge tidsintervallet mellem amningerne for at "hvile" dine brystvorter. Dit barn har brug for at få mad, når det er sultent, for at barnet kan blive ved med at være sundt og vokse godt. Husk, at når du ammer ofte, opbygger og vedligeholder det din produktion af brystmælk, så bliv ved med at amme, også selvom du er øm 9.

Nyttige produkter til pleje af brystvorterne

 • Brystvortecreme fremstillet af ultraren lanolin – et naturprodukt, der stammer fra fåreuld. Cremen fugter brystvorterne og støtter helingen. Det er harmløst for dit barn, så der er ingen grund til at vaske lanolinen af, før du ammer.
 • Hydrogelindlæg kan lægges på ømme brystvorter for at opnå omgående smertelindring. De sørger også for at skabe perfekte forhold for helingen. Du kan opbevare dem i køleskabet, så du får en kølende og ekstra lindrende effekt.
 • Brystvortebeskyttere passer ind i din bh. De er rigtigt gode, hvis du vil undgå, at dit tøj gnubber mod dine ømme brystvorter, og de har huller, så der stadig kan komme luft til brystvorterne, så de kan hele.
 • Amme-bh'er er lavet af enten et åndbart materiale såsom bomuld eller et stof, der tørrer hurtigt og leder væde og fugtighed væk fra de beskadigede brystvorter.
 • Ammebrikker i silikone passer over dine brystvorter og beskytter dem. De har små huller, så brystmælken kan flyde ud igennem dem, når du ammer. De beskytter huden og kan give et barn, der har svært ved at få fat, noget mere fast at få fat på. Generelt bør ammebrikker betragtes som en kortsigtet løsning. Hvis der opstår problemer eller det gør ondt, bør du tale med din ammerådgiver.

Hvornår skal du søge lægehjælp?

Når dit barn og dine brystvorter har vænnet sig til amningen, er det rigtigt nok, at det ikke bør gøre ondt. Det er værd at huske på, at den oftest forekommende årsag til ømme brystvorter er, at barnet får dårligt fat. Hvis en ammeekspert ikke har kunnet hjælpe dig med at løse dit problem med ømme brystvorter, så prøv at spørge en anden – eller om nødvendigt en tredje.

Hvis smerterne i brystvorterne ikke forsvinder, eller hvis du bemærker usædvanlige symptomer, bør du tale med en ammerådgiver eller sundhedsplejerske. Hvide pletter eller dannelse af flager på dine brystvorter kan være trøske. Hvidlige eller blålige brystvorter kan skyldes en kredsløbslidelse som f.eks. Raynauds syndrom (vasospasme), og materie eller varm rødme er tegn på infektion 2.

Kildehenvisninger

1 Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics. 2006;117(3):e387-395.

2 Berens P et al. Academy of Breastfeeding Medicine. ABM Clinical Protocol# 26: Persistent pain with breastfeeding. Breastfeeding Medicine. 2016;11(2):46-53.

3 Cadwell K. Latching‐On and Suckling of the Healthy Term Neonate: Breastfeeding Assessment. J Midwifery & Women’s Health. 2007;52(6):638-42.

4 Segal LM et al. Prevalence, diagnosis, and treatment of ankyloglossia: methodologic review. Canadian Family Physician. 2007;53(6):1027-1033.

5 O'Shea JE  et al. Frenotomy for tongue‐tie in newborn infants. The Cochrane Library. 2017.

6 Jacobs A et al. S3-guidelines for the treatment of inflammatory breast disease during the lactation period. Geburtshilfe und Frauenheilkunde. 2013;73(12):1202-1208.

7 Pannaraj PS et al. Association between breast milk bacterial communities and establishment and development of the infant gut microbiome. JAMA pediatrics. 2017;171(7):647-654.

8 Mohammadzadeh A et al. The effect of breast milk and lanolin on sore nipples. Saudi medical journal. 2005;26(8):1231-1234.

9 Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-121.

Relaterede artikler
Relaterede produkter