Flex™ teknologi – en helt ny pumpeoplevelse

Med en unik brysttragt, som du kan tilpasse til din individuelle facon, er den seneste nyhed fra Medela udviklet til at gøre udpumpningen nemmere og mere effektiv – læs videre, og opdag hvordan

Medela FlexTM - woman pumping with Flex

Når du pumper brystmælk til dit barn – uanset om det er af og til eller hver eneste dag – vil du gerne have, at det foregår så behageligt og effektivt som muligt.

Brysttragten – den del af brystpumpesættet, der passer over din brystvorte og dit bryst, når du pumper – spiller en afgørende rolle i forhold til både komfort og effektivitet under udpumpningen af brystmælk 1. På baggrund af den viden har Medela altid stræbt efter at tilbyde et udvalg af forskellige størrelser brysttragtrør, der passer til forskellige brystvortediametre. Alligevel spekulerede vores teams over, om brysttragten kunne optimeres endnu mere.

Plads til forbedring

En brysttragt har to primære dele: Et tragtrør, som brystvorten skal kunne bevæge sig frem og tilbage i, og en bredere, vinklet del, der placeres over brystet. Den del kaldes tragtåbningen Ideelt set skal den følge dit brysts form uden at presse brystet sammen. Som dr. Danielle Prime, videnskabelig medarbejder med speciale i amning i Medelas afdeling for medicinsk forskning, forklarer: "Åbningsvinklen på en typisk brysttragt er 90°. Selvom formen på tragtåbningen fungerer godt, så ligner den ikke ret mange bryster, jeg har set i min lange karriere som forsker!"

"Vi spekulerede over, om den del af brystpumpen måske påvirkede tømningen af brystet såvel som pasformen og den generelle komfort for moderen. Vi vidste, at der var et potentiale for optimering," siger hun.

Danielle og hendes kollegaer brugte Medelas database over 3D-scanninger af mælkeproducerende bryster, som er verdens første database af den type, til at studere forskellige konturer og former på bryster 2. "Vi fandt frem til, at vinklen på 90° faktisk kan være ret begrænsende for nogle mødre," fortæller hun. "Vi opdagede også, at det ikke var så let at få brystvævet ind i tragtåbningen, og den første del af brysttragten, der rørte ved brystet, var den hårde udvendige kant, der godt kan føles ubehagelig."

En ny vinkel på udpumpning

Det fik forskningsteamet til at eksperimentere med brysttragtåbninger med forskellige vinkler 3. De fandt frem til, at en bred vinkel på 120° gjorde det muligt for mødrene at få brystvorten længere ind i brysttragtrøret, men så gled kanten væk fra brystet og øgede sandsynligheden for en dårlig forsegling.

Men med en vinkel på 105° fandt teamet præcis det, de ledte efter: "Vinklen på 105° svarede virkelig fint til brystets kurver. Der var kontakt over hele brysttragtoverfladen, og ingen trykpunkter langs brystvævet. Vi mente, at det virkelig ville kunne gøre pumpningen mere behagelig og i højere grad understøtte mælkeflowet gennem mælkekanalerne," fortæller dr. Danielle Prime.

Når du pumper, skal brystvorten være placeret midt i tragtrøret, så den kan bevæge sig frit uden at gnide mod siderne. Forskningsteamet fandt frem til, at vinklen på 105° også bidrog til det. "Ved at åbne tragtvinklen en smule sikrer vi, at brystvorten kan komme ind i tragtrøret, når pumpningen starter. I dag oplever to tredjedele af mødrene, at brystvorten ikke befinder sig i tragtrøret, når pumpningen starter – den befinder sig længere tilbage, på afstand af tragtrøret, så det er svært at vurdere, om den er placeret i midten," påpeger dr. Danielle Prime.

Derudover kan brystvortens diameter også øges med 2-3 mm under pumpning eller madning 4, så tragtrørets størrelse skal være en anelse større end brystvorten. Som dr. Danielle Prime forklarer: "Brysttragtens størrelse handler ikke om bh-størrelse, men om, at brystvorte og tragtrør skal passe sammen. Vi ved, at mange mødre vælger brysttragtstørrelse efter, om der står L på æsken, fordi de har store bryster. Det er desværre ikke den rigtige måde at gribe det an på."

En generel regel er, at brysttragtrøret bør være 4 mm større end diameteren af din brystvorte, før du begynder at pumpe. Den gode nyhed er, at Medela tilbyder fem tragtrørstørrelser: "Brug vores størrelsesguide for at sikre, at du får den optimale størrelse i forhold til diameteren på din brystvorte," siger dr. Danielle Prime.

Ny oval form og blød kant

Og nytænkningen stopper ikke der. I et fantastisk eksempel på et samarbejde mellem eksperter – herunder specialister i brugerfokuseret design, konstruktion, forskning og produktudvikling – samt et tæt samarbejde med ammende mødre, udviklede vi brysttragten, så den også fik en oval form, der kan drejes 360°. Det betyder, at mødrene kan bevæge den rundt omkring brystet for at finde en placering, der giver en god forsegling.

"Vi har fastholdt tragtvinklen på 105° hele vejen rundt om den ovale form og har sørget for, at ingen del af den er mere åben end en anden," forklarer dr. Danielle Prime. "På den måde er der ingen forkert måde at holde den på – mødrene kan placere brysttragten lige præcis der, hvor den passer godt til formen på brystet."

"Brystets form og konturer kan ændre sig, afhængigt af hvor fuldt eller tømt brystet er, og det tager den nye brysttragt også højde for: "Mødrene kan nu prøve forskellige måder at holde den ovale brysttragt på for at finde frem til, hvad der føles bedst, når de udpumper," forklarer dr. Danielle Prime.

Afslutningsvist gav Medelas teknikere også den nye PersonalFit Flex™ brysttragt en blød, glat og fleksibel kant. Udover at det giver en fantastisk pasform og føles behageligt under udpumpningen, så sikrer det også, at tragten forsegles blidt mod brystets kurver.

Afprøvning er vigtigt

Den ovale brysttragt med en vinkel på 105° var klar, så næste skridt var afprøvningen. Teamet gennemførte fire kliniske studier med pumpende mødre – på hospitaler, derhjemme og i laboratoriet på Medelas hovedkontor i Schweiz 5.

"En af testene var en dybdegående video, hvor vi optog brystvortens bevægelser under pumpningen. Vi havde et lille brystvorte-kamera – det var ret sjovt! Det gav os mulighed for at se, hvordan dynamikken i brystvortens bevægelser blev anderledes med den nye, bredere brysttragtvinkel," afslører dr. Danielle Prime. "Det, vi så, beviste, at mødres brystvorter opførte sig præcis på den måde, som vi havde forudsagt ved hjælp af 3D-scanningerne."

Med de positive resultater fra afprøvningen fortsatte teamet til næste skridt, som var at afprøve den nye udgave hos mødre, som udelukkende pumpede, og hos mødre, som kun pumpede af og til – både på hospitaler og derhjemme. Og hvad syntes de så?

Manuela, mor til to og fra Schweiz, var imponeret: "Jeg har ret store bryster og har altid haft svært ved at finde den rigtige stilling med runde brysttragte. Med den ovale PersonalFit Flex™ brysttragt var det nemmere og hurtigere at finde en god stilling, og det var meget mere behageligt. Jeg synes også, at mælkeflowet var bedre – måske fordi det var nemmere for mig at finde frem til den stilling, hvor brystvorten bør befinde sig."

"Mødrene synes, at PersonalFit Flex™ brysttragten er udformet, så den passer bedre til formen på brystet," fortæller dr. Danielle Prime. "Det giver god mening, for den gør det muligt for brystet selv at forme sig efter brysttragten, i stedet for at brystet skal tvinges ind i tragten."

Jeannine, mor til to og fra Schweiz, er enig: "Første gang jeg prøvede den nye PersonalFit Flex™ brysttragt, satte jeg den på og tænkte 'Hold da op, den passer bare!' Med andre brysttragte skulle jeg bruge to eller tre forsøg på at få dem placeret, indtil de sad ordentligt. Jeg satte bare den ovale på, og den passede første gang. Det er ærgerligt, at jeg ikke havde den ovale brysttragt lige fra begyndelsen – måske kunne jeg have pumpet bedre!"

"Vi har fundet frem til, at hovedparten af mødrene begynder med tragten i vandret stilling, nogle prøver med lodret og nogle få vælger skråtstillet," fortæller dr. Danielle Prime. "Og mange mødre ændrer derefter placeringen eller forsøger at holde tragten på forskellige måder under efterfølgende pumpeforløb."

Større mælkeudbytte

Men den test, der måske var den allervigtigste, fokuserede på effektiviteten af den nye PersonalFit Flex™ brysttragt – ville den øge den mængde mælk, mødrene kunne pumpe ud?

For at finde ud af det, gennemførte Medelas forskere et såkaldt randomiseret kontrolleret forsøg 6, hvor mødre, som udelukkende eller hovedsageligt havde ammet i 1-6 måneder (og dermed havde en veletableret, konsistent mælkeproduktion), blev bedt om at dobbeltpumpe i 15 minutter med én brysttragt og derefter gøre det samme en uge senere med en anden brysttragt. Halvdelen af mødrene brugte den nye ovale tragt med vinklen på 105° først, og de andre begyndte med en rund tragt med en vinkel på 90°.

"Vi påviste, at når mødrene brugte den nye brysttragt, fik de en betydeligt større mælkemængde," fortæller dr. Danielle Prime. "Når vi ser på parameteren 'procentdel af tilgængelig mælk, der blev udpumpet', kan vi også påvise, at tragten i betydelig grad forbedrede tømningen af brystet. De faktiske tal var 11 % større mælkemængde og 4 % større tømning, i gennemsnit."

Sådan giver Flex™ teknologien fleksibilitet

Alle Medelas elektriske brystpumper findes nu med Flex™ teknologi: Swing Flex, Swing Maxi Flex og Freestyle Flex. Alle disse brystpumper har brysttragte i to størrelser (21 mm og 24 mm). Alternativt; hvis du vælger at leje en Medela Symphony med brysttragten PersonalFit™ PLUS, kan du købe den innovative nye PersonalFit™ Flex brysttragt og bruge den sammen med Symphony.

Disse elektriske brystpumper har også en konnektor, der er behagelig at holde og har indbygget overløbsbeskyttelse (også kaldet et lukket system), så du kan pumpe i en hvilken som helst behagelig stilling, der fungerer for dig.

Det fungerede for Manuela: "Normalt, når jeg pumper, skal jeg tjekke, om mælkeflowet stadig er godt og at forseglingen holder. Med den her ovale brysttragt følte jeg, at alting bare sad godt fast, så jeg kunne læne mig tilbage i en mere afslappet stilling. Jeg var ikke så fokuseret på, om alting nu stadigvæk sad, som det skulle."

Jeannine er enig: "Fordi brysttragten var placeret på mit bryst på en anden måde, følte jeg, at mælkeflowet var bedre, og at jeg kunne læne mig tilbage, uden at mælken blokerede tragtrøret."

Det faktum, at mødre som Manuela og Jeannine følte sig mere afslappede og godt tilpas, mens de brugte den nye brysttragt, kan forklare stigningen i mælkemængden – stress og ubehag kan hæmme hormonet oxytocin, der er afgørende for, at der kommer gang i mælkeflowet 7.

En anden teori for, hvorfor den nye brysttragt giver en større mælkemængde, er, at dens form passer bedre til brystets kurver. Når nedløbsrefleksen udløses, vokser mælkekanalerne i dit bryst med 68 % for at skabe plads til al den mælk, der løber gennem dem og frem mod din brystvorte 8. Den nye form og vinkel ser ud til at hjælpe mælken med at løbe mere frit.

Og det er den type dybdegående viden om videnskaben bag produktionen af brystmælk, der gør Medela i stand til at nå frem til den her type nytænkende produkter. Som dr. Danielle Prime forklarer:

"Medela er en forskningsbaseret virksomhed; det er en del af vores DNA. Vi investerer i både grundlæggende forskning såsom 'hvordan fungerer mælkedannelse' og anvendt forskning som for eksempel det her arbejde med brysttragten, som vi har gennemført i samarbejde med mødrene. Det betyder, at vi i højere grad har et forskningsmæssigt grundlag for innovation og et dokumenteret grundlag for vores produkter, så vi kan hjælpe mødre med at give deres børn fordelene ved den utrolige brystmælk i længere tid. Og det er derfor, vi siger, at vi gør forskning til virkelighed – hvilket i bund og grund er hele historien bag Flex™ teknologien; det er faktisk et virkelig godt eksempel på dét."

Kildehenvisninger
  1. Jones E, Hilton S. Correctly fitting breast shields are the key to lactation success for pump dependent mothers following preterm delivery. J Neonatal Nurs. 2009;15(1):14-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135518410800121X
  2. Muther,M. et al. 3D scans of the lactating breast can be used to investigate the breast:breastshield interface. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
  3. Schlienger,A. et al. Optimisation of breastshield shape with the aim of improving breast expression. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
  4. Geddes DT et al. Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants. Early Hum Dev. 2008;84(7):471-477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262736
  5. ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT02496429; NCT02492139; NCT02719548; NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
  6. ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
  7. Newton M, Newton NR. The let-down reflex in human lactation. J Pediatr. 1948;33(6):698-704. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18101061
  8. Ramsay DT et al. Ultrasound imaging of milk ejection in the breast of lactating women. Pediatrics. 2004;113(2):361-367. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14754950