Brystspænding

Såkaldt patologisk brystspænding kan forekomme i hele ammeperioden. Ubehandlet brystspænding kan føre til en reduktion i mælkeproduktionen og kan forårsage mastitis og brystbetændelse.
Patologisk brystspænding

Patologisk brystspænding

Der kan være flere årsager til brystspænding, eksempelvis at du bruger en bh, der er for stram, eller en slynge, der ikke passer ordentligt og derfor presser på mælkegangene. En del af brystet bliver derefter ømt ved berøring. Uden behandling kan dette område blive rødt. Hvis mælken ikke fjernes, bliver den i brysterne, og der frigives proteiner, der reducerer mælkeproduktionen. Hvis brystspændingen ikke behandles, kan det resultere i brystbetændelse (mastitis).

Hyppig amning eller udpumpning kan lindre spændingen og få mælken til at flyde. Det er en god ide at massere brystet, især det berørte område. Varme omslag anvendt forud for amningen kan hjælpe med at få gang i mælken. Du kan også prøve at ændre din ammestilling, så dit barns hage peger mod det ømme område. Kontakt din læge med henblik på diagnose og behandling.

Mastitis

Mastitis

Mastitis er betændelse i mælkekirtlen eller brystvævet. Den kan skyldes langvarig brystspænding, ubehandlede revnede brystvorter, der resulterer i en infektion, eller tryk, der har resulteret i såkaldt mælkestase. Tegn på mastitis omfatter:

  • ømhed i et bestemt område af brystet
  • et varmt, rødt område på brystet
  • generel utilpashed
  • influenzalignende symptomer og feber

Hvis du har hovedpine, eller hvis det føles, som om du er ved at få influenza, skal du først undersøge dine bryster omhyggeligt foran et spejl. Husk at undersøge undersiden af dine bryster godt, da mastitis ofte opstår her.

Hvis du tror, du måske har mastitis, skal du straks kontakte din ammerådgiver eller læge. Mastitis kan hurtigt blive værre inden for blot et par timer.

Fortsæt med at amme – dine bryster skal tømmes så meget som muligt. Hvis du har mastitis, er det bestemt ikke et godt tidspunkt til at vænne barnet fra; mælken skal fjernes fra dine bryster. Hvis du har brug for at tage medicin, skal du bede din læge om noget, der ikke påvirker amningen.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Flere oplysninger

Pleje til ømme og smertefulde brystvorter

Læs mere

Sådan vælger du størrelsen på din Medela brysttragt

Læs mere