Tilbage på arbejde igen efter barselsorlov

En af de største udfordringer for en nybagt mor er at vende tilbage til arbejdet efter barselsorloven. Det kan være en meget følelsesladet oplevelse, og nybagte mødre spekulerer ofte på, hvordan de skal håndtere balancen mellem deres krævende karriere og ønsket om at tilbringe tid nok med deres barn.
Arbejde og barn

Den gode nyhed er, at med en smule planlægning og forberedelse kan du uden problemer styre processen med at vende tilbage til arbejdet. Her er et par af de mest almindelige problemer, udearbejdende og ammende mødre oplever, og endnu vigtigere, nogle tips til, hvordan man kan håndtere dem.

Sådan jonglerer du arbejde og et barn, der ammes

Det er allerede et fuldtidsarbejde at tage sig af et barn. Når du kombinerer en travl arbejdsplan med dine børnepasningsrutiner, kan det nemt blive overvældende. Der er ingen "perfekt" balance mellem arbejde, familie og andre forpligtelser. Husk, at du skal passe på dig selv også: Hvis du er træt og stresset, vil du ikke være i stand til at håndtere nogen af tingene fornuftigt.

På den positive side vil dit liv med tiden vende tilbage til en mere afbalanceret tilstand. I mellemtiden er det bedst bare at nyde oplevelsen så meget som muligt.

Sådan finder du en pasningsløsning

Sådan finder du en pasningsløsning

I en ideel verden ville du tage dit barn med til en daginstitution på din arbejdsplads eller lade det være hjemme sammen med en barnepige, du har tillid til. Eller din mand ville overetage rollen. Selv om det måske ikke er muligt, er der mange andre muligheder.

Når du vælger en pasningsløsning, skal du sørge for, at stedet er godkendt og kan tilbyde et sikkert, rent miljø. Find ud af, hvem medarbejderne er, bed om anbefalinger fra andre forældre, og gør, hvad du kan, for at sikre, at dit barn bliver passet i et trygt miljø.

Hvis du ammer, skal du sørge for, at daginstitutionen har mulighed for at made dit barn med din mælk ved hjælp af en madningsløsning som Calma, der sikrer, at dit barn fortsætter med at bruge den samme sugeadfærd, som når det ammes ved brystet.

Amning og udpumpning på arbejdet

Nogle kvinder er bekymrede for, om de vil være i stand til at blive ved med at amme, når de vender tilbage til arbejdet, og stiller sig selv spørgsmål som:

  • Vil jeg være i stand til at udpumpe nok mælk?
  • Vil min arbejdsgiver sørge for passende muligheder for amning og udpumpning?
  • Vil mine kollegaer forstå det?

Det er helt forståelige bekymringer, men som regel fungerer det fint. Vær ikke bange for at spørge, hvad din arbejdsgiver kan tilbyde, og forsøg selv at komme med nogle konstruktive ideer.

Ny arbejdsstil

Tilpasning til en ny arbejdsstil

Det kan være svært at arbejde det samme antal timer eller rejse helt så meget, som du er vant til. Du kan bede din leder om at hjælpe dig med at udarbejde en mere kreativ arbejdsplan, der endda kan vise sig at være en fordel for både din arbejdsgiver og for dig. Hvis du arbejder på fuld tid, kunne du evt. arbejde en komprimeret uge med fire 10-timers dage om ugen, eller arbejde hjemmefra en dag om ugen? Du kan eventuelt foreslå en deltidsplan eller en jobdelingsløsning?

Det centrale er at have en plan, før du starter på arbejde igen, og at præsentere dine ideer på en måde, der fremhæver fordelene for virksomheden.

Vær positiv og selvsikker

Mange udearbejdende mødre har etableret deres karriere, før de fik børn. Hvis du begynder at føle dig udmattet eller endda fanget, skal du huske, at du ikke er alene i denne situation. Kontakt din ammerådgiver eller en støtte- og netværksgruppe for udearbejdende mødre – eller start en selv. Du skal ikke at lade negative følelser holde dig tilbage i din karriere eller dit personlige liv.

Indvirkning på forholdet til mand eller partner

Når du vender tilbage til arbejdet som ammende mor, kan det give bekymringer i forbindelse med forholdet til din partner. Måske er der bekymringer vedrørende økonomien. Eller måske er din partner ikke sikker på sin rolle. Prøv at opmuntre din partner til at være ærlig om sine følelser. At få børn kan gøre jeres forhold stærkere, men I skal støtte hinanden, afsætte tid til hinanden og stole på hinanden.

Udearbejdende mødre vil gerne være uafhængige, stærke og selvstændige. Hvis du føler dig presset rent følelsesmæssigt, så husk, at du gennemgår en meget speciel fase i dit liv. Tøv ikke med at bede om hjælp. Prøv at bruge moderskabet som en mulighed for at skabe en bredere kreds af venner for dig og din familie.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Flere oplysninger
Flere oplysninger

Valg af brystpumpe

Læs mere

Udpumpning og amning på arbejdet

Læs mere