Epiduralblokade: fordele og ulemper

Nogle kommende mødre beslutter sig for en epiduralblokade ved ankomsten til hospitalet, mens andre håber at kunne opleve veer og fødsel uden brug af denne metode til smertelindring. Det er værd at vide, at selvom en epiduralblokade kan lindre smerten, er der også ulemper. Disse oplysninger vil hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning.
Sådan virker det

Hvordan virker en epiduralblokade?

Anæstesilægen indsætter en kanyle mellem to ryghvirvler i lænden og stopper lige før sækken, der omslutter den tykke samling af nerver (rygmarvskanalen) inde i rygsøjlen. Et fint kateter føres gennem kanylen, som derefter fjernes. Dernæst føres en blanding af lokalbedøvelsesmiddel og et morfinlignende middel gennem røret, hvilket resulterer i, at den fødende er følelsesløs i den del af kroppen, der ligger under taljen.

Fordele

Fordele ved en epiduralblokade

I de fleste tilfælde giver en epiduralblokade meget effektiv smertelindring. Og hvis du har en vanskelig fødsel, kan det betyde forskellen mellem en positiv og en negativ fødselsoplevelse. En epiduralblokade kan også være meget nyttig i følgende situationer:

  • Barnet vender forkert: Hvis dit barn ikke vil bevæge sig og vender mod navlen i stedet for din rygrad, kan en epiduralblokade løsne musklerne i skeden og mellemkødet, hvilket giver barnet plads til at dreje sig og bevæge sig nedad.
  • Udmattelse: Hvis veerne har holdt dig vågen i lang tid, kan smertelindring gøre det muligt at tage en lur, så du får nye kræfter.
  • Forhøjet blodtryk: Ved en fødsel kan højt blodtryk, som kan blive endnu højere, når man presser, udgøre en risiko, herunder en lille risiko for slagtilfælde. En af bivirkningerne ved en epiduralblokade – et fald i blodtrykket – kan reducere disse risici.
  • Der skal bruges tang eller vakuum: En epiduralblokade kan forhindre ubehag i disse tilfælde.
  • Ikke-akut kejsersnit: En epiduralblokade giver dig mulighed for at forblive vågen under fødslen. Fuld bedøvelse er kun nødvendig i meget akutte situationer, som kun udgør en lille del af de kejsersnit, der foretages.
Ulemper

Ulemper ved en epiduralblokade

Vidste du, at epiduralblokader ikke altid virker? I omkring 5-10 % af tilfældene giver en epiduralblokade kun delvis smertelindring og kan for eksempel kun bedøve den ene side af underkroppen. I cirka 75 % af tilfældene løses problemet ved at tilføre mere medicin eller starte forfra på epiduralblokaden. Hvis du er et af disse (om end få) tilfælde, hvor epiduralblokaden ikke virker som forventet, kan det være yderst skuffende.

  • Begrænset mobilitet: De fleste typer epiduralblokade gør, at du ikke kan bevæge dig rundt. Selv hvis bedøvelsen er let nok til at give dig mulighed for at bevæge benene (en type epiduralblokade, der kun er tilgængelig på meget få hospitaler), vil du i reglen være tilsluttet drop- og overvågningsudstyr, så du vil ikke kunne gå eller bevæge dig rundt alligevel.
  • Nedsat evne til at presse: Denne bivirkning kan ikke blot forlænge fødslen, den kan også øge sandsynligheden for, at der skal anvendes tang eller vakuum. Nogle læger mener, at sandsynligheden øges med omkring 38 %, mens andre vurderer, at epiduralblokader øger sandsynligheden med to eller endda tre gange. Desuden får mere end halvdelen af de kvinder, der får lagt en epiduralblokade, brug for hormonet oxytocin (som indebærer andre risici) til at sætte gang i veer, der er gået i stå.
  • Moderens blodtryk falder: Det kan medføre, at barnets puls også falder, hvilket kan være et tegn på stress. Hvis dropvæsker og lægemidler ikke kan bringe moderens blodtryk og barnets puls tilbage til normale niveauer, er kejsersnit som regel det næste skridt.
  • Skader på mellemkødet: Sprækker i huden og andre skader er mere almindelige, fordi epiduralblokaden øge risikoen for brug af vakuum eller tang.
  • Feber: Det vides ikke helt hvorfor, men en epiduralblokade øger sandsynligheden for at udvikle feber under fødslen. I en undersøgelse fra år 2000 steg temperaturen for næsten 12 % af kvinder, der fik lagt en epiduralblokade, til 37,8 °C eller højere sammenlignet med kun 0,2 % af de kvinder, der ikke fik lagt en epiduralblokade. Feber kan være tegn på en infektion, så mor og barn behandles derfor begge (ofte unødvendigt) med antibiotika. Barnet bliver måske også indlagt på neonatalafdelingen til nærmere observation.

Du bør overveje fordele og ulemper ved en epiduralblokade og træffe din egen beslutning før fødslen, så har du i det mindste én mindre beslutning, der skal tages, og du kan bedre koncentrere dig om selve fødslen. Spørg din læge eller jordemoder til råds.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Flere oplysninger
Flere oplysninger

Fødselsfaser

Læs mere

Lær dit nyfødte barn at kende

Læs mere