Fødselsfaser

Enhver kvinde oplever fødslen forskelligt. Ingen kan forudsige, hvordan din fødsel vil være, eller hvor længe den tager. Men der er masser af ting, du kan gøre for at forberede dig. Her kan du læse, hvad du kan forvente, når det er tid til at føde.
Aktiv fødsel

Aktiv fødsel

Veerne blive kraftigere, længere og kommer med kortere mellemrum. Livmoderhalsen udvides med omkring en centimeter i timen. Fra den er udvidet med fire centimeter, er fødslen i gang.

Overgang

Overgang

For mange kvinder er det den hårdeste del af fødslen. Veerne kommer den ene efter den anden, efterhånden som din livmoderhals udvider sig til 10 centimeter. Det kan føles, som om du ikke længere kan klare det, og du vil måske endda kaste op eller ryste, især i benene. Det er også almindeligt at føle sig overophedet, overvældet og panisk. Heldigvis er overgangsfasen normalt den korteste fødselsfase.

Sidste faser

Pressefasen

Når livmoderhalsen er fuldt udvidet, og dit barns hoved er nede ved fødselskanalen, er du klar til at presse. De fleste kvinder føler en stærk trang til at presse, der kan være næsten umulig at modstå, og som kommer i flere bølger sammen med hver sammentrækning. Hver gang, du presser, bevæger barnet sig lidt frem, men når veen er overstået, glider barnet tilbage. Når barnets hoved når frem til skedens åbning, vil du føle en brændende fornemmelse, når huden strækker sig. Efter endnu et par veer er hovedet ude. Når først skuldrene er ude, glider resten af babyen normalt hurtigt ud.

Sidste fase

Selv efter dit barn er født, er fødslen ikke helt forbi. Navlestrengen bliver klemt af og klippet over. Du vil opleve flere sammentrækninger, fordi moderkagen også skal ud.

Enhver kvindes graviditet er unik. Spørg din læge eller jordemoder, hvis du har spørgsmål eller bekymringer.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Flere oplysninger
Flere oplysninger

Fysiologisk brystspænding

Læs mere

Epiduralblokade: fordele og ulemper

Læs mere