Reelle tegn på en forestående fødsel

I film går den gravide kvindes vand midt om natten, hun løber rundt i huset i panik, hendes mand glemmer tasken, og så skynder de sig på hospitalet. Graviditeten og starten på fødslen vises sædvanligvis på en noget mere dramatisk måde, end hvordan det rent faktisk foregår i virkeligheden. Her kan du se, hvordan du kender forskel på en falsk alarm og hvornår fødslen rent faktisk er gået i gang.
Rigtige tegn

Tegn på, at barnet kommer

Veer kommer med jævne mellemrum og med stigende intensitet over en lang periode. For at regne ud, om du virkelig snart skal føde, kan du bruge 4-1-1-reglen: Hvis veerne kommer med fire minutters mellemrum, varer i omkring et minut og gentages i en time eller mere, er der gode chancer for, at barnet er på vej. Andre sikre tegn er, at vandet går eller din slimprop kommer ud. Din jordemoder eller læge kan bekræfte det og måle ændringer i livmoderhalsen med en underlivsundersøgelse. Hvis livmoderhalsen er udvidet, er dit barn på vej.

Falsk alarm

Falsk alarm

Veer før fødslen (kaldet Braxton Hicks-veer eller plukveer) er almindelige fra 16. graviditetsuge og fremefter. Disse "sammentrækningsøvelser" er normalt smertefri og kommer uregelmæssigt. De danner ikke nogen form for mønster, de varer ikke ret længe, og de udvider ikke livmoderhalsen. Blandt førstegangsfødende går de ofte ubemærket hen eller afskrives som muskelkramper.

Hvor lang tid?

Hvor meget tid har jeg, før mit barn kommer?

Hvis du tror, din fødsel er gået i gang, skal du vente et øjeblik og vurdere dit smerteniveau og intensiteten af veerne. Bliv hjemme, og tag et afslappende bad. Der er ingen grund til at skynde dig på hospitalet endnu. Hvis det er din første fødsel, skal du huske på, at det første gang som regel går langsommere. Fødslens første fase kan vare fra to timer til mere end et døgn. Men lyt til din krop, og gør det, du føler er det rigtige.

Hver enkel graviditet og fødselsstart er unik. Kontakt dit hospital, din læge eller din jordemoder, hvis du har spørgsmål.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Flere oplysninger
Flere oplysninger

Fødselsfaser

Læs mere

Fødested: hospital, fødeklinik eller hjemme?

Læs mere